"Nej, jag kan inte påstå att det var förvånande", säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson om beskedet att Jahja Zeqiraj hoppar av till Demokraterna, en uppfattning som delas av partidistriktets ordförande Anna Johansson.
"Nej, jag kan inte påstå att det var förvånande", säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson om beskedet att Jahja Zeqiraj hoppar av till Demokraterna, en uppfattning som delas av partidistriktets ordförande Anna Johansson. Bild: Anders Ylander

S om Zeqirajs avhopp: Var på väg att bli petad

Om Jahja Zeqiraj inte hoppat av hade han blivit petad – och det visste han, enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson och partidistriktets ordförande Anna Johansson.

ANNONS
|

Även om Zeqirajs avhopp kom som en bomb för många på tisdagsmorgonen gjorde det inte det för Ann-Sofie Hermansson (S).

– Nej, jag kan inte påstå att det var förvånande. Våra listor inför valet blir snart offentliga och när Jahja förstod att han inte står med så började han se om sitt hus, helt enkelt, säger hon.

Fanns inte med på listorna inför valet

Anna Johansson (S) har samma uppfattning:

– Beskedet kom inte som en överraskning. Vi har haft synpunkter på Jahja under en längre tid, ett par år. Så när en enig valkommitté presenterade våra listor i början av februari fanns han inte med alls.

ANNONS

Varför?

– Han har inte agerat på ett sätt som väckt förtroende men jag vill inte ge några närmare exempel än att han inte varit intresserad av ett konstruktivt samarbete.

Så hans avhopp beror på att ni ändå var på väg att peta honom?

– Ja, tidpunkten tyder ju på det, säger Anna Johansson.

Enligt Ann-Sofie Hermansson har Jahja Zeqiraj "väldigt mycket kört sitt eget race".

– Dessutom har han brustit i sitt ledarskap, främst i sin roll som ordförande i fastighetsnämnden när det gällt tillsättning och avsättning av chefer.

Sågar den politiska ledningen

I en debattartikel på gp.se sågar Zeqiraj den politiska ledningen totalt. Han skriver om politiskt fulspel, handlingsförlamning, maktkoncentration, ovilja att lyssna och en dramatisk ledningsflykt. Både Ann-Sofie Hermansson och Anna Johansson kommenterar det med att Zeqiraj var emot Hermansson redan från början, när partiet valde gruppledare förordade han en annan kandidat.

LÄS MER: Ledarskap saknas i jämlikhetens Göteborg

– Jag var inte hans kandidat från början och jag förstår att han är arg och besviken nu. Men man måste ha partiets och medlemmarnas förtroende för att hamna på våra listor och det visade han sig inte ha, säger Hermansson.

ANNONS

Missnöjd med valet av Hermansson

Anna Johansson säger:

– Han hade synpunkter redan innan Ann-Sofie blev vald, beslutet fattades i god demokratisk ordning men han var väldigt missnöjd. Jag förstår att Jahja är bitter och besviken men förklaringen finns där.

Han talar också om ständiga konflikter i det rödgröna samarbetet?

– Jag hymlar inte med att vi ibland har olika uppfattningar, säger Ann-Sofie Hermansson. Men olika uppfattningar i olika frågor är inget konstigt när man närmar sig ett val.

Hur tror ni att väljarna påverkas av avhoppet och Zeqirajs öppna kritik?

– Jag tror att väljarna främst är intresserade av att någon tar ansvar för stadens utveckling men inte är lika intresserade av vad vi gör som enskilda personer, säger Anna Johansson.

Ann-Sofie Hermansson:

– Personstrider tror jag inte att väljarna bryr sig så mycket om, snarare bryr de sig om hur vi styr staden.

ANNONS