Anna Johansson avgår som ordförande för S i Göteborg.
Anna Johansson avgår som ordförande för S i Göteborg. Bild: Stefan Berg

S-krisen: Anna Johansson slutar som ordförande

Anna Johansson lämnar sin post som ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg vid den ordinarie kongressen i april.
– Först drar hon på sig den här striden, nu retirerar hon några steg bakåt, säger Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS
|

De senaste dagarna har en intern strid skakat Socialdemokraterna i Göteborg. Distriktets styrelse har krävt Ann-Sofie Hermanssons avgång, men Hermansson har valt att ta strid för sin post.

Nu kommer beskedet att ordföranden Anna Johansson avgår. Hon säger till GP att hon sedan ganska länge hade tänkt lämna vid årets kongress och att hon tänkt meddela det i november eller december.

Ville inte lämna mitt i kaoset

– Men då var det lite rörigt, kan man säga. Jag kände att det inte gick att säga att jag skulle gå mitt i det kaoset, säger hon.

Men nu har hon ändrat sig.

Varför?

– Att lämna mitt i en konflikt och låta någon annan reda i det kändes varken rättvist eller ansvarsfullt. Men hoppet om att lösa det på ett konstruktivt sätt är inte så stort längre. Vi kommer inte hitta en samförståndslösning. Det gick helt enkelt inte och då kom saken i ett annat läge.

ANNONS

"Det handlar om andra saker"

Ann-Sofie Hermansson har framställt det som pågår nu som en maktkamp mellan dig och henne. Har det någon betydelse för ditt beslut?

– Jag förstår att det finns ett intresse av att spela upp det på det sättet för att det bli mer intressant då. Men det här handlar om helt andra saker. Det handlar om samarbetsformer mellan partidistrikt och stadshus, vem som gör vad, hur beslut ska förankras, vilken gemensam bild vi ska ha – den typen av frågor.

Ann-Sofie Hermansson säger att hon inte hade väntat sig Anna Johanssons besked.

– Jag vet inte riktigt hur Anna tänker. Först drar hon på sig den här striden, nu retirerar hon några steg bakåt. Men det är bra för partiet, säger Ann-Sofie Hermansson.

Partiet kan ledas i ny riktning

Hon menar att partiet nu kommer att kunna inleda ett förnyelsearbete.

– När någon avgår från sin post så öppnar det möjligheten att driva arbetet i en ny riktning, säger Ann-Sofie Hermansson.

Anna Johansson menar bestämt att det aldrig handlat om någon maktkamp. Hur ser du på det?

– Jag förstår att hon argumenterar så. Men det har bedrivits ett sådant spel sedan en tid tillbaka och det kulminerade nu. Varför skulle man annars driva den här apparaten som varit i några dagar? Jag har svårt att se det på något annat sätt.

ANNONS

Fullmäktigegruppen, kommunalråden och distriktet säger att de saknar förtroende för dig. Går det verkligen att fortsätta som gruppledare?

– Att med de här proportionerna och med extrainsatta möten försöka avsätta en gruppledare. Det är desperat, stressat, och har skett i affekt.

Inväntar kongressen

Anna Johanssons besked ändrar inget, menar Ann-Sofie Hermansson som kommer att invänta den extrainkallade kongressen som hålls den 3 mars.

– Det här är inget konstigt och det finns inget kuppartat i detta. Det kan vara så att jag får gå, men då vill jag att det prövas där jag fick mandatet från början, säger hon.

Mattias Jonsson, ledamot i distriktsstyrelsen, berättar att valberedningen har inlett arbetet med att ta fram ett förslag på en ny distriktsordförande och en ny distriktsstyrelse.

– En ny ordförande kommer att föreslås på årskongressen i april, säger Mattias Jonsson.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS