Rullatorloppet är tillbaka efter två år: ”Det här är vårt lopp”

Mätta men vinsthungriga samlades knappt 200 seniorer utanför Trädgårdsföreningen. Alla för att ta sig igenom ett 600 meter långt rullatorlopp.
– Jag började dagen med yoghurt, flingor, två smörgåsar, kaffe och saft, säger Ingrid Mårtensson, 83.

ANNONS
|

Anna-Lisa Gran, 87, satsar stenhårt på uppvärmningen. Hon har släppt rullatorn, höfterna rör sig i sidled och svetten pärlar under den mörkblå baskern. Det är bra för kroppen att dansa, konstaterar hon.

Om det är någon som kan bräcka henne är det möjligen Harald Vilisalu, 97, som i kritstrecksrandig kostym ställer sig på huvud mitt i folkmassan.

– Jag började gå på händer som barn och har inte slutat sedan dess, berättar han.

Och han gör det ofta, minst fyra gånger om dagen. Idag blev det både innan och direkt efter loppet, där han knep en pallplats i sin grupp.

ANNONS

Tjejgänget gör comeback

Fyra kvinnor står uppradade för avgång och berättar att de var med på premiärloppet 2019. Sedan kom pandemin och loppet stod still.

Men nu är det igång igen. Seniorer med rullatorer, rullstolar och stavar hopar sig framför startlinjen. När de får klartecken hoppar de hetsigt fram över gatstenen.

– Det här är vårt lopp, förklarar en av kvinnorna, som poängterar att hon bara deltar för skojs skull.

Lizzie Svensson fyller 100 år i november.
Lizzie Svensson fyller 100 år i november. Bild: Anders Ylander

Funktionären Vanja Jönsson uppskattar att det är något färre deltagare i år än sist.

– Jag tror många är lite rädda för att ge sig ut i folkmängder fortfarande, säger hon.

Rullatorloppet är en del i kommunens arbete att göra Göteborg till en åldersvänlig stad och en del i 400-årsjubileet. Dagen genomförs i samverkan med hälsofrämjande och förebyggande verksamheter för seniorer samt AgeCap, Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS