Från och med på söndag kommer de 22 nya och rosa bussarna bli en del av vardagen i både Göteborg och Borås.
Från och med på söndag kommer de 22 nya och rosa bussarna bli en del av vardagen i både Göteborg och Borås. Bild: Västtrafik

Rosa dubbeldäckare mellan Göteborg och Borås

Från och med söndag kommer de gamla dubbeldäckarna på linje 100 bytas ut mot nya. Enligt Västtrafik kommer bussarna vara bekvämare – och rosa.
– Linje 100 är en av våra mest populära pendlarlinjer och detta blir ett stort lyft för våra resenärer, säger Lars Backström, vd på Västtrafik.

ANNONS
|

Över 100 000 människor bedöms varje dag pendla mellan Göteborg och Borås. Alla åker inte buss, men Västtrafiks förhoppning är att nya och bekvämare bussar ska få ännu fler att göra det.

När en ny tidtabell träder i kraft på söndag den 12 december kommer därför den gamla flottan av dubbeldäckare som trafikerat linje 100 att bytas ut.

Linjen kommer istället att trafikeras av rosa bussar av modellen Volvo 9700 DD.

Enligt Västtrafik har bussarna större sittplatser än sina föregångare och de ska också vara utrustade med andra typer av nya bekvämligheter som gratis wifi och usb-uttag.

– För de som pendlar mellan arbete och skola känns det viktigt att kunna erbjuda bekväma resor med kollektivtrafiken, säger Lars Backström, vd på Västtrafik i ett pressmeddelande.

ANNONS

Ska lätt kunna kännas igen

På den nedre våningen finns det också säten med en integrerad barnstol vilket ska göra det säkrare att resa kollektivt med små barn.

Även busschaufförernas jobb kommer att underlättas av de nya bussarna då de till exempel är utrustade med backkameror.

Att bussarna blir rosa är en fortsättning på den nya design Västtrafik redan antagit för sina expressbussar. Redan idag har bussarna som trafikerar linjerna X1 till X4 rosa inslag i fronten.

– Det är helt enkelt för att man enkelt ska kunna se vilka bussar som är expressbussar vid stora knutpunkter, säger Ellen Pileblad, kommunikatör på Västtrafik.

Någon teknisk utrustning som gör att de nya moderna bussarna kommer att komma i tid, och utgå som beräknat finns det däremot inte.

– Nej, det finns det inte. Att det blir förseningar beror ju oftast på trafiken och inget som en teknisk lösning kan lösa. Däremot har chaufförerna verktyg som gör att de kan se hur de ligger till i tidtabellen och vår ambition är så klart att vi ska komma i tid, säger Västtrafiks kommunikatör.

Fakta om de nya bussarna

Antal: 22

Modell: Volvo 9700 DD

Kapacitet: Platser för 90 resenärer

Drivs av: Biodiesel

Tillverkare: Volvo Bussar

ANNONS