Ropa och tjoa då du möter vildsvin

ANNONS
|

Det säger Magnus Strandberg, viltförvaltare på Skogssällskapet och rådgivare åt Göteborgs stad i viltfrågor.

I veckan berättade GP om Frank Rydéns skakande möte med en flock vildsvin i Askim då han var på väg till jobbet på morgonen.

Suggan satte fart mot Frank Rydén som tog sin tillflykt till ett bullerplank där han hoppade upp och höll sig kvar.

Men är vildsvin verkligen farliga för människor?

Normalt sett inte, säger Göteborgs stad i ett pressmeddelande med anledning av Frank Rydéns berättelse.

– Vildsvinen vill undvika människor och springer helst åt ett annat håll om de märker att en människa närmar sig. Men om en människa dyker upp utan att vildsvinet märkt något agerar det annorlunda. Eftersom vildsvin har dålig syn och navigerar med hjälp av sitt luktsinne vill de gå närmare för att försöka uppfatta vad människan är för något och om den är farlig, säger Magnus Strandberg.

ANNONS

– Tyvärr är det då så att de rusar fram och sedan står och vädrar och grymtar för att försöka fånga upp doften av människan. Den situationen uppfattas oftast som hotfull av människan. Springer människan då iväg så följer vildsvinet efter för det vill fortfarande försöka förstå om människan är farlig eller inte.

Stöter du på ett vildsvin bör du alltså ropa och tjoa. Då går vildsvinen undan.

Skulle man ha oturen att hamna mellan en sugga och hennes kultingar kan suggan utföra skenattacker men det är oftast bara en manöver för att skrämmas.

Sedan tio år tillbaka finns det vildsvin i spridda flockar över hela Göteborg stad, främst i den södra delen. Det innebär framför allt en risk för trafikolyckor, skador i villaträdgårdar, parker, kyrkogårdar, golfbanor och skador på hundar.

– Vi gör vårt bästa för att hålla antalet nere, säger Xavier de Maupeou, skogsförvaltare på fastighetskontoret.

Det är jaktsäsong för vildsvin hela året och staden vill minska antalet vildsvin så mycket som möjligt. Problemet är att djuren oftast är aktiva nattetid så det är svårt att jaga dem.

ANNONS