Ulf Kamne, Ann-Sofie Hermansson och Daniel Bernmar.
Ulf Kamne, Ann-Sofie Hermansson och Daniel Bernmar.

Rödgröna splittras av frågan om ensamkommande

Den styrande rödgröna minoriteten är djupt oense när det gäller frågan om ensamkommande. Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill öka insatserna men röstades ner av Socialdemokraterna tillsammans med de borgerliga.

ANNONS
|

Vilket stöd asylsökande ensamkommande som fyller 18 år ska få är en fråga som redan slitit isär samarbetet på vänstersidan i kommunalpolitiken. I våras lämnade Feministiskt initiativ budgetsamarbetet. Frågan fortsätter att skapa splittring.

– Mest gör det ont att se att vi sitter här och diskuterar budgettekniska regler medan ungdomarna far illa, säger kommunalrådet Ulf Kamne (MP)

På onsdagen röstade S tillsammans med M, L och KD för att inte skjuta till pengar för insatser till ensamkommande. Bakgrunden är Göteborgs stad förväntas få 10,8 miljoner kronor från staten i december. MP och V vill att de pengarna, och 9,2 miljoner ur kommunal kassa, betalas ut redan nu för att ensamkommande som fyllt 18 år eller blivit åldersuppskrivna ska få stanna i den kommun de vistas i.

ANNONS

I vanliga fall brukar de rödgrönas presskonferenser efter kommunstyrelsen innebära total enighet mellan Vänsterpartiets Daniel Bernmar, Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson och Miljöpartiets Ulf Kamne. Dagens presskonferens bröt det mönstret. Vänsterpartiets Daniel Bernmar menade att den linje hans parti driver har varit ett försök till en kompromiss.

– Kommunstyrelsen har i det här fallet inte velat göra någonting. Vi har ju den hårdaste linjen i Sverige när det gäller hanteringen av ensamkommande, säger han.

Ulf Kamne menade att kommunen ofta gör satsningar som utgår från pengar som förväntas komma från statligt håll men som inte ännu finns på kommunens konto.

– Jag tycker att argumentationen håller samman dåligt jämfört med hur vi resonerar alla andra gånger när det kommer statliga pengar. Vi har pengar som vi inte lägger ut. Det är det som är hela kärnan.

Ann-Sofie Hermansson höll inte med.

– Jag måste protestera. Vi har inte pengarna, Ulf. Vi vet inte att de kommer än. Det är ändå så.

De 10,8 miljonerna från statligt håll kommer bara om regeringens budget går igenom. Det är det som gör att Socialdemokraterna vill vänta. Beslutet i går innebar dock att två miljoner skjuts till från kommunen i väntan på resterande pengar.

– Det är vår bedömning att två miljoner är okej. Men vi tycker inte att vi ska riskera mer än så. Det är fortfarande ganska stor osäkerhet just nu i det parlamentariska läget om man faktiskt får igenom det här förslaget. Det här handlar dels om pengarna men också att ansvaret i den här frågan faktiskt ligger på staten, säger Ann-Sofie Hermansson.

ANNONS
ANNONS