Riskerade 40 000 i böter för felstekt burgare

Tre gånger har Miljöförvaltningen talat om för Joe Farellis på Avenyn att de inte får servera hamburgare rare eller medium rare. Det fanns till och med hot om 40 000 kronor i böter. – Personligen kan jag inte äta en burgare som är medium well. Då struntar jag hellre i det, konstaterar Lalle Morberg på Joe Farellis.

ANNONS
|

Det var i december som Miljöförvaltningen gjorde ett besök på den populära Aveny-restaurangen, och konstaterade att restaurangen inte uppfyllde kraven på säkra hamburgare. En dryg månad senare gjordes ett nytt besök, och nu fann man att, köttleverantörsbyte till trots, inte uppfyllde kraven nu heller. Vid ett tredje besök i februari var visan densamma, och det hela slutade med ett förbud på Joe Farellis om att servera icke genomstekta hamburgare, annars riskerar man alltså dryga böter.

Lalle Morberg som är ansvarig för Joe Farellis, berättar Miljöförvaltningen gör stickprov och burgerreglerna för honom är något nytt.

– Jag har jobbat i branschen i 30 år, och vi har alltid serverat hamburgarna medium rare och rare, och det har inte varit några föreskrifter. Men tiderna förändras, säger han.

ANNONS

– Jag tror att det har med att den här hamburgerbusinessen exploderade för några år sedan, att det i dag ligger hamburgerkrogar i varje hörn. Fokus har då hamnat där, och vad man kan göra med ett visst typ av kött. På det viset fick vi ögonen på oss, och nu har vi kontrollerat med de som levererar vårt kött så att de uppfyller alla krav som miljöförvaltningen ställer.

Att det inte åtgärdades förrän efter ytterligare ett besök beror på att de inte nådde upp till viktkraven som miljö-och hälsa ställde, enligt Morberg.

– Och vi har hunnit byta leverantör emellan och tillbaka. Det är inte helt lätt det där, konstaterar han.

Enligt Miljöförvaltningens beslut finns det risk för att gäster skulle bli matförgiftade om hamburgarna fortsatte att serveras medium rare om det är så att köttvaran inte uppfyller de kvalitetskrav som skett.

– Om vi vid vår kontroll upptäcker att restaurangen inte kan redogöra för vilken råvara de använder fastän de serverar hamburgare ogenomstekta, eller att de använder sig av en råvara där det på förpackningen eller följesedeln framkommer att den ska serveras genomstekt så lägger vi ett beslut på restaurangen, säger Bernadett Weber, enhetschef på Miljöförvaltningen.

Om inte restaurangen sedan åtgärdar bristerna, har Miljöförvaltningen möjlighet att lägga ett beslut på restaurangen med ett vite.

ANNONS

Men Morberg menar att man kan servera burgarna medium-rare igen:

Så nu kan ni servera medium rare igen?

– Ja, det kan vi nu, vi har nu ett garantibevis från vår leverantör som säkerställer att vi kan servera vår 220 grams hamburgare medium rare och medium. Jag vet inte hur du känner, men personligen kan jag inte äta en burgare som är medium well. Då struntar jag hellre i det. För oss är det väldigt viktigt, för vi jobbar med kvalité, att kunna servera rätten utefter gästens önskan.

Morberg tycker att Miljö- och hälsa gör ett fantastiskt jobb som är till gagn för hela branschen, men poängterar att han ändå tycker att samtliga restauranger ska få besök som deras för att en osund konkurrenssituation ska undvikas.

ANNONS