Rikspolischef Dan Eliasson på "hemligt" besök i Göteborg - ska patrullera gatorna

Rikspolischefen Dan Eliasson är på besök i Göteborg. Efter förmiddagens möten med chefer från polisområde city ska han under onsdagseftermiddagen patrullera på Göteborgs gator. – Under eftermiddagen kommer vi att följa med en ordningsgrupp ut och det är mycket möjligt att Nordstan är ett av de områden vi besöker, berättar Per Lundbäck, från rikspolischefens kansli.

ANNONS
|

Just nu pågår en debatt om tryggheten i köpcentrumet Nordstan. Partierna diskuterar vad som är bäst – att stänga köpcentrumet tidigare på kvällen eller att hålla öppet och i stället satsa på fler aktiviteter kvällstid.

Bakom debatten ligger en ökad rapportering som rör det oroliga läget i Nordstan.

– Här gäller det att hålla två bollar i luften samtidigt. Det finns bekymmer där nere med ordningsstörningar. Vi har bekymmer med gäng med unga pojkar, företrädelsevis som vi kallar ensamkommande, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg, och fortsätter.

– Det kan bli slitningar inom och mellan sådana grupperingar och då upplevs otrygghet av andra.

ANNONS

Erik Nord är själv tveksam till att situationen blivit värre, det är heller inget som han fått information om att poliserna som är där upplever.

– Det kommer och går i intensitet.

En samlingsplats

Den andra "bollen" handlar om att Nordstan som samlingsplats.

– Vi har alltid har haft bekymmer med att östra Nordstan har blivit någon form av samlingsplats för människor som inte har någon annanstans att ta vägen. Jag tror att så länge jag har varit polis i 35 år så har det säkert funnits människor som upplevt att det känns otryggt att gå genom Nordstan på kvällar och nätter, säger Erik Nord.

Hur skulle du beskriva läget just nu?

– Att det inte är så där våldsamt mycket värre nu än tidigare, det är ju de här grupperingarna av unga män som gör att frågan intensifieras nu, säger Erik Nord.

Två krafter

Han berättar att det finns två krafter – de som påstår att det blivit värre än det någonsin varit och de som vill att man ska förminska bekymren.

– Jag vill varken spä på bilden att det är så fruktansvärt och jag vill heller inte förminska det. Det är ett bekymmer som vi måste hantera på något sätt, säger Erik Nord och fortsätter.

ANNONS

– Det är det här det gäller att förhålla sig till – att få det här att bli en plats som befolkas av människor dygnets alla timmar och därigenom skapa trygghet. Ju fler vuxna som är på platser och rör sig så hade det förmodligen lett till mer trygghet.

Rikspolischefen i Göteborg

På onsdagen är Rikspolischefen Dan Eliasson i Göteborg.

– Han gör ett verksamhetsbesök i lokalpolisområde city och pratar med personal och chefer i lokalpolisområdet, säger Per Lundbäck, från rikspolischefens kansli.

Under förmiddagen har han varit med på möten.

Per Lundbäck säger att situationen i Nordstan "inte alls" är anledningen till att Rikspolischefen denna vecka valt att viga sin tid åt ett verksamhetsbesök i Göteborg.

– Under eftermiddagen kommer vi att följa med en ordningsgrupp ut och det är mycket möjligt att Nordstan är ett av de områden vi besöker. Men det är absolut inte specifikt för läget i Nordstan det är snarare att se hur personalen mår och var vi är i dag, säger Per Lundbäck.

Vad hoppas ni få ut av besöket?

– Han hoppas så klart att dels känna av läget bland personal och chefer här i lokalpolisområdet men även att få en blick av hur verksamheten flyter på. En temperaturkännare helt enkelt

ANNONS
ANNONS