Richard Dawkins invigde efterlängtad Vetenskapsfestival

Invigningen av Vetenskapsfestivalen i Göteborg lockade besökare i alla åldrar. Huvudnumret var något så unikt som ”kändisateisten”, författaren och evolutionsbiologen Richard Dawkins som pratade om utomjordingar och knöt an till årets tema ”Det okända”.

ANNONS
|

Kön ringlar lång utanför Gothenburg film studios. Unga som gamla har kommit hit för att vara med när den tjugofemte upplagan av den internationella Vetenskapsfestivalen invigs. Kvällens stora dragplåster är den världsberömde Richard Dawkins. Han är flerfaldigt prisbelönad och har skrivit en rad böcker som förespråkar en sekulär livsåskådning. Bland han mest kända verk finns ”Den själviska genen” från 1976 och ”Illusionen om Gud” från 2006.

– Richard Dawkins personifierar nyfikenheten och drivet i att ta reda på nya saker. Till exempel funderade han förra året på varför vi människor inte har vingar, och skrev då en bok om det, säger Jenny Hultén som är konstnärlig ledare för festivalen.

ANNONS

– Han är 80 år men fortsätter hela tiden och är inte på väg att stanna av.

Gymnasieeleverna Ida Petterson, Frida Liljenzin och Gabriella Kourz är förväntansfulla inför att lyssna på Richard Dawkins och Anders Hansen.
Gymnasieeleverna Ida Petterson, Frida Liljenzin och Gabriella Kourz är förväntansfulla inför att lyssna på Richard Dawkins och Anders Hansen. Bild: Per Wahlberg

Vill popularisera vetenskapen

Gymnasieeleverna Ida Petterson, Frida Liljenzin och Gabriella Kourz är på plats för att lyssna på Richard Dawkins tal. Alla tre har läst åtminstone en av Richard Dawkins böcker.

– Den var väldigt bra. Men jag såg Anders Hansen här nyss och nu är jag nog mer intresserad av honom. Jag har läst alla hans böcker lite för många gånger, säger Ida Petterson.

Författaren och psykiatrikern Anders Hansen var på plats för att delta i ett panelsamtal med bland andra Richard Dawkins.
Författaren och psykiatrikern Anders Hansen var på plats för att delta i ett panelsamtal med bland andra Richard Dawkins. Bild: Per Wahlberg

Författaren och psykiatrikern Anders Hansen är här för att delta i ett panelsamtal. Han har skrivit böckerna ”Hjärnstark”, ”Skärmhjärnan” och ”Depphjärnan” och sommarpratade i P1 2019. Precis som Richard Dawkins vill han popularisera vetenskap så att så många som möjligt kan ta del av den.

– Min ambition har alltid varit att få ut kunskap om hjärnan till folk som normalt inte tar del av vetenskap. Man måste inse att man inte är här för att låta smart utan för att andra ska förstå. Enkelhet är den ultimata sofistikationen.

Att kommunicera med utomjordingar

När alla besökare har slagit sig ner i filmstudions stora lokal och den inledande videokonstshowen är över kliver Richard Dawkins upp på scen. Hans presentation bär titeln ”Vad ska vi säga till utomjordingarna?”.

ANNONS

– Konstnärer och poeter visar oss nya sätt att se på, ofta nya sätt att se välbekanta saker på. Ibland gör forskare och vetenskapsskribenter samma sak. Jag vet inte hur väl jag personligen lyckas, men det är något jag försöker göra i mina böcker, inleder han sin föreläsning.

Dawkins berättar att han vill ge nytt perspektiv på kunskap genom att måla upp ett scenario där vi blir kontaktade av utomjordingar.

– Utomjordingarna skulle vara väldigt olika oss, så vilka gemensamma nämnare skulle vi ha att konversera om?

Richard Dawkins pratade om utomjordingar och evolution.
Richard Dawkins pratade om utomjordingar och evolution. Bild: Per Wahlberg

Två gemensamma nämnare skulle vara kunskaper om fysik och kunskaper om språk, menar Dawkins. Han säger att dessa faktorer är förutsättningar för att utomjordingar ska ha kapacitet att ta kontakt med oss. Som i många av sina tidigare tal tar han avstamp i Darwins evolutionsteori. Han för en argumentation om att utomjordingar högst troligen har genomgått en evolution, precis som vi.

– För att komma hit måste utomjordingarna ha bemästrat väldigt mycket fysik. Och min poäng är att det bara finns en typ av fysik: den fysik som styr universum. Du kan stöka runt med kulturell relativitet hur mycket du vill, men oavsett hur mycket utomjordingar de är i andra aspekter måste de lära sig universums fysik om de ska övervinna rymdens hastighet.

ANNONS

Vetenskapsfestivalen

Pågår fram till den 13 maj runt om i Göteborg. Det finns ett program för allmänheten, ett för skolklasser och ett för lärare samt ett digitalt program. Festivalen ett av Europas största populärvetenskapliga gratisevenemang sett till besökarantalet, som ett vanligt år är cirka 70 000.

ANNONS