NYFIKEN. Martin Domeij tycker att det ska bli spännande att se hur kollektivtrafiken utvecklas. – Det är bra att frågan om tunnelbana utreds, säger han.
NYFIKEN. Martin Domeij tycker att det ska bli spännande att se hur kollektivtrafiken utvecklas. – Det är bra att frågan om tunnelbana utreds, säger han.

Resenärerna: "Staden skulle tappa sin charm"

Behåll spårvagnarna ovan jord i centrum - men få ordning på trafiken vid Gamlestan och se till att bussarna går i tid. Göteborgarna GP har pratat med har egna förslag på hur stadens trafiksituation kan förbättras.

ANNONS
|

Nästan hälften av sätena gapar tomma när 9:ans spårvagn rullar iväg från Angereds centrum mot Drottningtorget. Det är tisdag förmiddag, och de flesta av morgonpendlarna har hunnit fram till sina mål. Hasna Khudayyir är på väg från hemmet i Lövgärdet till skolan vid Brunnsparken.

– Det tar ungefär fyrtio minuter. Det är ganska lagom, säger hon.Hennes åsikt delas av andra resenärer på vagnen. Även Zainab Mahmoud tycker att resandet fungerar smidigt, och Isma Abadhi säger att han tycker att det går fort att åka från Brunnsparken till Angered.

– Jag är student på Angeredsgymnasiet och åker varje dag, säger han.

ANNONS

Isma Abadhi bor i Eriksberg, och byter linje både på Backaplan och i Brunnsparken innan han kommer på Angeredsbanan. Förslaget om att bygga tunnelbana låter intressant, tycker han. Det skulle kunna göra resvägen smidigare.

– Det vore jättebra, säger Isma Abadhi.

Martin Domeij är van att pendla till jobbet via Angereds centrum. Han är kluven till förslaget om att bygga tunnelbana genom centrum.

– Jag tänker att det alltid är positivt att bygga i olika nivåer. Men jag åker faktiskt sällan längre än till Brunnsparken, säger han.

Resan mellan Angereds centrum och Drottningtorget tar nitton minuter. Längs vägen gör spårvagnen tre stopp. Martin Domeij menar att det inte finns så stort utrymme för förbättring på sträckan.

– Spåren har ju en egen banvall, så det är praktiskt taget som att ha olika nivåer, säger han.

För Sam Noori, som jobbar på Göteborgs Spårvägar, är det inte enbart hastigheten som spelar roll. Han tror att man förlorar mycket på att lägga trafiken under jord.

– Staden skulle tappa sin charm, säger Sam Noori.

Han tycker att spårvagnarna är en viktig turistattraktion i centrum. Utanför, där sträckorna är längre, kan han däremot tänka sig att en tunnelbana skulle kunna göra resorna snabbare och lättare.

ANNONS

– Det är bra om det går fort att ta sig till speciella mötespunkter i staden, säger han.

Samira Shokor håller med. Hon reser ofta från Lövgärdet via Angereds centrum. Spårvagnsresorna är oftast smidiga, säger hon, men bytena och bussresorna är en annan historia.

– Det tar tid, säger Samira Shokor.

Hon är irriterad på ständiga förseningar och på byggandet i Gamlestan som stoppar upp trafiken.

– Hoppas det inte blir snö i vinter. Då blir det katastrof, säger hon.

ANNONS