Rekordfilt av mormorsrutor i Göteborg

Under lördagen sattes 34 272 mormorsrutor ihop till ett enormt lapptäcke vid Röda sten och slog nytt svenskt rekord. Det enorma lapptäcket har virkats av hundratals personer från Sveriges alla hörn och ska nu doneras till välgörenhet. – Det är kul att göra något tillsammans och hjälpa behövande, säger Cecilia Haapasaari en av grundarna till rekordprojektet.

ANNONS
|

Under lördagseftermiddagen slogs nytt svenskt rekord i mormorsrutor i Göteborg. 34 272 mormorsrutor hadevirkats ihop ute vid Röda sten i Göteborg och skapat en lapptäcksliknande kreationpå770 kvadratmeter. Cecilia Haapasaari var för ett drygt år sedan en av grundarna till en Facebookgrupp som hade som mål att slå det gamla rekordet på 18 000 rutor.

– Först så var det en lite galen idé. Sedan så kollade vi vilka som ville vara med och slå det förra rekordet. Vårat mål var från början att virka 19 000 mormorsrutor men det blev betydligt mer än så.

Virkare i alla åldrar

Facebookgruppen som Cecilia var med och startade har idag 950 medlemmar men Cecilia räknar med att mellan 250 och 300 av dem är aktiva virkare. En ruta tar mellan 30 till 45 minuter att göra, beroende på hur skicklig virkare man är.

ANNONS

– Det har varit väldigt varierande deltagare som har varit med. De yngsta är 17 år gamla och de äldsta är runt 85. Vi har bildat lite grupper överallt i landet där folk har kunnat virka tillsammans, så att folk inte behöver sitta ensamma hemma säger Cecilia och fortsätter:

– Det har aldrig varit något krav på hur många rutor man ska göra, några har skickat en, andra har skickat hundra.

Ska doneras till välgörenhet

Nu när rekordet är slaget ska det enorma lapptäcket plockas isär mormorsruta för mormorsruta. Tanken är att filtarna ska doneras till välgörenhet. En del av filtarna ska gå till Räddningsmissionen i Göteborg som ska ge filtarna till stadens hemlösa. En annan del av filtarna ska gå till Rumänienhjälpen i Mark och den sista delen ska skickas till fritagna IS-fångar i Irakiska Kurdistan genom organisationen IVO.

Processen att välja välgörande ändamål har gått demokratiskt till.

– I början fick alla i gruppen nominera organisationer. Sedan hade vi en omröstning där de tre med flest röster vann. Det är kul att göra något tillsammans och hjälpa behövande, säger Cecilia.

Finns det några planer på att göra en ännu större filt i framtiden?

– Inte med just mormorsrutor, men vi kommer att ha projekt i framtiden som ska gå till välgörande ändamål och ha virkning i fokus, säger Cecilia.

ANNONS

ANNONS