Cirkuskonsulenten Karin Skierus ska bland annat ge råd om hur man kan använda cirkus som verktyg i skolan eller stötta den som arrangerar cirkusevenemang.
Cirkuskonsulenten Karin Skierus ska bland annat ge råd om hur man kan använda cirkus som verktyg i skolan eller stötta den som arrangerar cirkusevenemang. Bild: Joakim Skierus

Regionen har anställt sin första cirkuskonsulent

Karin Skierus upptäckte att Västra Götaland saknade tjänsten som fanns i Stockholm. Då tog hon saken i egna händer och fick den instiftad även här.
Sedan årsskiftet är hon fast anställd som regionens första cirkuskonsulent.
– Man måste se det i ett större perspektiv och vad det ger till hela samhället, säger hon.

ANNONS
|

Karin Skierus ber att få ringa upp. Hon är just på väg till en internutbildning i regionens nya dokumentationssystem.

– Från akrobat till byråkrat, bokstavligen. Det har varit en omställning, säger hon sedan.

Karin Skierus är i grunden dansare och koreograf men har också ägnat sig åt bland annat eldkonst. Detta ledde vidare till jobb som cirkusartist och -pedagog.

Fler behöver tillgång till cirkus

Det bör nämnas redan nu: Cirkus här handlar inte om plymförsedda hästar som uppträder i tält, utan det många känner till som nycirkus. Akrobatik, jonglering och balansering är tre grundtekniker, förklarar Karin Skierus. I det kan exempelvis trolleri eller fakirtrick vävas in.

ANNONS

Dessutom är det inte kommersiellt på samma sätt som den klassiska kringresande cirkusen.

Är du trött på missuppfattningen?

– Ibland känns det tråkigt att det lever kvar, men det visar också hur viktig min tjänst är, att vi måste fortsätta prata om detta och visa att fler behöver tillgång till cirkus.

Samtidigt är det viktigt att bevara cirkusens kulturarv, säger Karin Skierus.

– Tappar man historien blir vi vilse, oavsett vad det gäller.

Cirkusartister ovana vid att söka bidrag

I Västra Götalandsregionen finns det kulturkonsulenter som arbetar med allt från stickning och träslöjd till olika musik- och dansformer. Enligt Karin Skierus var det i princip bara cirkusen som saknade en egen konsulent.

När hon inte lär sig dokumentationssystem besöker hon kanske en verksamhet, festival eller nätverksträff. Det är mycket av en spindel-i-nätet-tjänst som ibland kan innebära resor både i Sverige och Europa.

– Det är så fältet ser ut, vi är beroende av hela världen för att konstformen ska utvecklas.

Karin Skierus är utbildad dansare och koreograf men har också ägnat sig åt luftakrobatik samt varit cirkuspedagog.
Karin Skierus är utbildad dansare och koreograf men har också ägnat sig åt luftakrobatik samt varit cirkuspedagog. Bild: Privat

En viktig del är att hjälpa utövarna söka stöd. Enligt Karin Skierus är det ett tungrott göra samtidigt som cirkusartister generellt inte är vana vid att söka hjälp.

– Att prata med byråkrater är främmande. Det är inte en akademisk konstform och det finns en stor stolthet i att klara sig själv. Men jag tycker det är viktigt att insatser fördelas jämlikt mellan konstformerna.

ANNONS

Varför ska din lön inte finansiera ett par extra händer i vården i stället?

– Det går inte att dra sådana paralleller. Det finns alltid något som är viktigare än det mesta. Men kulturen har sitt värde på så många sätt och man måste se det i ett större perspektiv och vad det ger till hela samhället.

– Barn och unga kan få självkänsla genom att träna cirkus och andra kulturuttryck, och slipper dras in i kriminalitet eller fullgör sina studier. Vi behövs alla.

Fick jobbet som hon själv skapat

Det var en rapport om branschens förutsättningar som ledde till att dåvarande cirkusartisten Karin Skierus bytte ut saltomortaler mot maskinkaffe och morgonmöten. När hon läste att det finns en cirkuskonsulent i Stockholm drog hon igång arbetet med att skapa samma tjänst i Västra Götalandsregionen.

Efter två år och med hjälp av utvecklingsbidrag från Kulturrådet instiftades den på en treårig projektbasis. Jobbet gick till initiativtagaren – Karin Skierus – men hon understryker att det utlystes enligt konstens alla regler.

Vid årsskiftet blev tjänsten permanent och Karin är idag fast anställd.

– Det känns superhäftigt men också främmande. Det är en liten sorg att släppa cirkusbranschen, men nu genererar jag jobb åt andra och det är fantastisk.

ANNONS

Vad tror du om cirkusens framtid?

– Det finns en stor efterfrågan och intresse så jag tror det kommer att växa explosionsartat framöver. Vi får också se vilka nya direktiv konsten och kulturen får efter valet.

För den som vill ha mer cirkus

På måndag den 12 september släpps det första av tre avsnitt av Cirkusresan. Programmet är tio minuter och sänds på Västra Götalandsregionens hemsida och Youtube. Totalt blir det tre avsnitt.

LÄS MER:Regionen vill ge cirkus samma status som teater

LÄS MER:Ny högskoleutbildning för cirkusartister

LÄS MER:Padelbanor hotar sommarens cirkusar

ANNONS