Ransgård om Rydén: "Vi kommer prata mer om detta"

Under måndagskvällen samlades Moderaternas fullmäktigegrupp för att diskutera GT:s granskning om deras ordförande Maria Rydén – men utan att komma till något slutgiltigt besked.
– Vi fick svar på många frågor, men inte alla eftersom Maria blivit sjuk och inte kunde vara med, säger kommunalråd Jonas Ransgård.

ANNONS
|

Moderaternas fullmäktigegrupp kom inte fram till något klart besked angående Maria Rydéns framtid när de träffades under måndagskvällen.

– Vi ser allvarligt på läget som skadar förtroendet för Maria, partiet och staden. Vi kommer att behöva prata mer om detta. Vi fick svar på många frågor, men inte alla eftersom Maria blivit sjuk och inte kunde vara med, säger kommunalrådet Jonas Ransgård om granskningen som GT har genomfört.

Har ni fortsatt förtroende före henne?

– Det får vi se. Vi ser allvarligt på läget. Det är ingen som uppfattar situationen lättsamt.

Vad händer nu?

ANNONS

– Det beror på hur sjukdomsbilden utvecklas. Vi återkommer, säger Jonas Ransgård.

LÄS ÄVEN: Moderatledaren sjukskriven efter granskning

Statsvetare: "Politik en förtroendebransch"

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, menar att det kan ha varit klokt av Moderaterna att inte ge något besked redan under måndagskvällen.

– De kan säkert vänta ett par dagar – man måste tänka på individen. Men om det här biter sig fast i början på en valrörelse skymmer det sikten från annat som Moderaterna hellre vill prata om, som de reala skillnaderna mellan partierna, säger han.

Han menar att det finns två aspekter att se händelsen utifrån – sakfrågan och förtroendefrågan.

– Om något har gjorts rättsligt fel kan man alltid rätt till det. Men det viktiga när det gäller politik är att det är en förtroendebransch. Är det så att att den moderata fullmäktigegruppen har förtroende för henne? Och tror de att medlemmarna och väljarna har det? Om inte så är hon en belastning, säger han.

LÄS ÄVEN: Tjänstemän lät sig bjudas på mat och alkohol

LÄS ÄVEN: Alliansen: Vi kräver att Tord Karlsson (S) avgår

Han kopplar även händelserna kring Intraserviceskandalen där Alliansen tidigare krävt Tord Karlssons (S) avgång.

ANNONS

– Hon har varit en företrädare för de som har krävt att allt ska gå rätt till. Då höjs också ribban för hur man själv uppträder. Men det är inte alltid lätt att veta vad som styr förtroendet och hur det här kommer att gå, säger Jonas Hinnfors.

ANNONS