Jonas Ransgård tänker inte ge vika till avgångskraven.
Jonas Ransgård tänker inte ge vika till avgångskraven. Bild: Thomas Johansson

Ransgård om avgångskraven: "Får bli en senare fråga"

Jonas Ransgård har inga planer på att avgå självmant, utan menar att partiets ordning ska få ha sin gång.
– Den här frågan kommer att komma upp, säger han.

ANNONS
|

Flera av Moderaternas föreningar i Göteborgsområdet har under måndagen i medierna riktat avgångskrav på gruppledaren och kommunalrådet Jonas Ransgård.

Under valnatten talade dessutom moderata kommunalrådet Hampus Magnusson med GP om att Ransgårds framtid nu ska utvärderas. Detta är i svallvågorna av att partiet fått 14,5 procent i kommunalvalet.

Men Jonas Ransgård har inga planer på att ge vika för kraven, utan hänvisar till att partiet har en intern process.

– Jag tänker att detta är en senare fråga, vi har ju en ordning för hur en ny fullmäktigegrupp väljer ny gruppledare. Den här frågan kommer att komma upp, säger Jonas Ransgård.

ANNONS

När den nya fullmäktigegruppen sammanträder om två veckor kommer en valberedning att utses. I ett efterföljande möte kommer valberedning att föreslå gruppledare.

LÄS MER:MUF-ordföranden rasar mot avgångskraven på Ransgård

Hur stora är förutsättningarna att du får fortsätta som gruppledare?

– Stödet kan jag inte bedöma, det är valberedningens uppgift att säga. Men jag tror att det kommer att bero på förhandlingarna som alliansen går in i nu.

Är du själv intresserad av att fortsätta?

– Jag ser att det finns en möjlighet att få ett maktskifte, då hade det varit roligt att vara en del i det.

Hur ser du på att företrädare gått ut i medierna och kräver din avgång, i stället för att invänta de interna processerna?

– Jag säger så här, oavsett om man tycker att det ska fortsatta vara samma eller att man ska byta så kommer den frågan att komma.

Två av moderaterna som ingick i den nomineringskommitté som spikade listorna till valet har sagt till GP att det fanns krav på Jonas Ransgård att göra ett bra val, annars skulle han tvingas lämna sin ledande position.

Men Ransgård menar att det inte fanns något sådant krav.

– Nej, jag har inte kvitterat på ett sådant krav, det har heller inte framförts som villkor. Men det fanns medlemmar som ville ställa ett sådant krav, jag känner igen formuleringen men inte att den ska ha varit ett villkor för min kandidatur.

ANNONS

Lisbeth Boëthius, sammankallande i Moderaternas valberedning i Göteborg, bekräftar att det från vissa personer fanns krav på en sådan formulering, men att dessa var i minoritet.

– Det fanns personer med de idéerna. Men det har aldrig återbekräftas att Jonas ställt upp på dessa krav, och någon överenskommelse fanns inte, säger hon.

LÄS MER:Efter katastrofvalet – krav på Ransgårds avgång

ANNONS