Under påskaftonen kämpade räddningstjänsten med att släcka en brand som brutit ut mellan Bollebygd och Olsfors.
Under påskaftonen kämpade räddningstjänsten med att släcka en brand som brutit ut mellan Bollebygd och Olsfors. Bild: JOAKIM ERIKSSON

Räddningstjänsten avråder från eldning i Göteborgsregionen

Efter mer än 20 larm om gräs- och skogsbränder avråder nu räddningstjänsten från eldning i Göteborgsområdet.
– Man gör det på egen risk, säger Bosse Andersson, stabschef på räddningstjänsten i Storgöteborg.

ANNONS
|

Under långfredagen larmades räddningstjänsten Storgöteborg ut på drygt 20 terrängbränder i Göteborgsområdet. Även i Bohuslän har det brunnit och på Öckerö hade brandmännen mycket att stå i.

Trots att det inte råder eldningsförbud inom Göteborgsregionen så avråder nu räddningstjänsten alla från att elda under påsken, något som SVT var först att rapportera om. Så torrt är det i markerna att brandkåren resursförstärker redan vid mindre bränder för att undvika spridning.

– Larm som vi normalt skulle skicka en station på – vad vi i vardagen kallar ett "litet larm" – skickar vi redan fler enheter till och trycker på initialt, säger Bosse Andersson.

ANNONS

Se till att man inte gör för stor

Just nu eldar många ris och kvistar från trädgården samtidigt som det är hög tid för de traditionella påskbrasorna. Ett eventuellt beslut om eldningsförbud ska fattas av kommunen och något sådant har alltså inte utfärdats.

– Det är inte förbjudet men man gör det på eget ansvar och vi avråder från att elda om man inte klarar av att förbereda sig ordentligt och vidta rätt åtgärder, säger Andersson.

Det första man ska göra, enligt Andersson, är att se till att man inte gör en för stor eld. Risken är då att man tappar kontrollen över den. Man ska också ha vatten tillgängligt – slangar, hinkar och gärna ruskor för att slå ned elden. Man ska också se till att man kan bevaka den efteråt.

— En glöd kan brinna i mer än ett dygn, och det krävs inte mycket vind för att den ska sprida sig, säger Andersson, som också råder att vara flera personer när man eldar.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS