Pysselexpertens bästa aktiviteter för barn

Att veta vad man ska hitta på hemma när barnen är småsjuka, är inte lätt. Till slut är det brist på idéer. Influencern och pysselproffset Helena Lyth ger här sina bästa tips på roliga saker att göra tillsammans med barnen inomhus.

ANNONS
|

Nu är det många som är hemma på grund av att de är sjuka, eller att någon i familjen är det. Corona, vinterkräksjukan och förkylningar härjar runt om i hemmen. Även om barnen bara är lite förkylda, ska de ju vara hemma från förskolan.

Men vad ska man hitta på med rastlösa barn som kanske är pigga trots sina snuva, eller bara är lediga helt enkelt. Helena Lyth, som är influencer och pysselproffs, har några bra tips för desperata föräldrar som har fått slut på idéer och tomma toapappersrullar.

Baka med barnen, är hennes första uppmaning. Det är det bästa hemmapysslet för barn menar hon.

ANNONS

– Det är ett bra sätt för dem att läsa sig matematik, de får lära sig vad en tesked, en matsked, och 100 grader är, och varför man använder bakpulver, till exempel, säger Helena Lyth.

Helena Lyth är proffs på pyssel, och tipsar om vad man kan göra med barnen när familjen sitter i karantän.
Helena Lyth är proffs på pyssel, och tipsar om vad man kan göra med barnen när familjen sitter i karantän. Bild: Emil Nordin

Hela nätet är fullt med recept för barn menar hon, som inte går att misslyckas med. Baka muffins, och dekorera dem sen med frosting och strössel, eller baka mördegskakor som de sen får dekorera med hushållsfärg, eller baka semlebullar om man har mer tid, är några av hennes förslag. Eller gör citronmarmelad, eller scones. Att barnen får vara med och baka saker de sen får bjuda på, gör att de känner sig stolta över vad de gjort menar Helena Lyth.

– Här får de känna att, de gjort det, ”jag har knäckt ett ägg och vispat det”. Men det är viktigt att föräldrarna släpper kontrollen och låter det bli stökigt. För är man i karantän har man tid att städa. Men då tillsammans med barnen.

Odla saker tycker Helena Lyth

Andra saker hon tipsar om är att ge barnen en sax, lim, lite kartonger och färg, så kan de bygga ett värdhus till sina små actionfigurer, eller smådockor.

Att odla saker och sen får se det växa, är också kul. Som att så krasse, eller gula ärtor som ger ärtskott man kan ha i salladen, eller sätt vitlök som sen blir som salladslök. Popcornen behöver man inte bara poppa, de kan också planteras så kommer det upp fint dekorationsgräs.

ANNONS

När alla ändå är hemma nu kan man passa på att rensa tillsammans tycker Helena Lyth. Låt barnen få rensa ut småbarnssakerna som kan finnas kvar i deras rum som de inte vill ha.

– Då får de själva bestämma vad de vill ha kvar, och ibland hittar de saker de glömt att de hade – som får nytt liv igen, säger Helena Lyth.

Skänk bort det de inte vill ha till deras gamla förskola, välgörenhetsorganisationer, till grannar, eller små kusiner är hennes tips. När man ändå är i barnens rum kan man ju passa på att möblera om.

Låt barnen planera sitt kalas

Om något barn i familjen snart fyller år, kan de få lov att planera sitt kalas, när de ändå är hemma och har mycket tid.

– Ge dem papper och penna och skriv ner vilka de vill bjuda, vad de vill äta och göra, vilket är kul, för då får de äga sin planering själva.

Hon uppmuntrar de som är hemma länge, att få förändring genom att byta middagsplats.

– Brukar man äta vid bordet, testa att ät middag någon annanstans, som vid tv:n, i sängen eller ha picknick på golvet.

Om föräldrarna måste jobba hemifrån med barn hemma finns det ett par saker som tar långt tid att göra, och som barnen kan ägna sig åt länge. Det är att bygga tåg och bilbanor menar hon.

ANNONS

Är barnen riktigt små tipsar hon om att göra play doh-lera, eller låta dem gå loss med fingerfärger, förslagsvis i badkaret.

Hennes sista tips för barn i karantän är att lyssna på sagor på Spotify, där finns mycket, eller på programmet ”Stora händelser” på Sveriges radio. Det berättar om viktiga nyhetshändelser på ett sätt som barn förstår. Samma med faktaprogrammet ”Helt sant”.

LÄS MER:Här kan både barn och vuxna äta på restaurang

LÄS MER:Pysselproffsets bästa presenttips till fars dag

LÄS MER:Guide: Här är Göteborgs alla klättergym

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS