Predikant angripen i Brunnsparken

Vid 17.40-tiden på lördagen utbröt oroligheter i Brunnsparken i centrala Göteborg när en predikant med en israelisk flagga angreps av flera personer. Polisen har omhändertagit en person som sätts i samband med misshandeln.

ANNONS
|

En man ställde sig sent på lördagseftermiddagen på Fredsbron i Brunnsparken och började predika, med en israelisk flagga bredvid sig. Det blev snabbt upprörd stämning och flera personer gick till angrepp mot mannen.

När GP kom till Brunnsparken fanns åtminstone 100 personer på platsen, runt Fredsbron och framför ingången till Nordstan.

Stämningen var hätsk och GP fick bara ett kort samtal med den angripne mannen, innan han på egen begäran kördes därifrån i en polisbil.

Folkmassan, huvudsakligen bestående av unga män, stod i flera led framför ingången till Nordstan och skrek åt polisbilen när den körde iväg.

Dessförinnan hade mannen, som såg ut att vara i 40-årsåldern, berättat att han ensam stått och predikat, med en israelisk flagga bredvid sig.

ANNONS

Mannen förklarade att han är etnisk kurd, men stödjer Israel.

– Det rusade fram män och slog mig på kinden. De tog flaggan och slängde den i kanalen. Det finns ingen yttrandefrihet, sa den mycket upprörde mannen innan poliserna på platsen krävde att han skulle sätta sig i bilen.

Polisens gruppchef på platsen, polisinspektör Sebastian Berndtzen bekräftade för GP den angripne mannens version av händelseförloppet.

– Det har varit kaotiskt på platsen. I nuläget har vi omhändertagit en person som vi anser har med misshandeln att göra. Men det är ännu oklart hur många personer som deltog i angreppet. Vi ska gå igenom övervakningskamerorna som finns på platsen, sa Berndtzen.

Polisen hade fyra enheter på platsen där ett stort antal ordningsvakter anslöt.

– Ordningsvakterna gjorde ett jättejobb, säger polisens gruppchef.

När den angripne mannen körts från platsen, upplöstes folksamlingen och de flesta av poliserna rullade ut från Brunnsparken.

Senare på lördagskvällen uppger polisens vakthavande befäl Johan Josarp att det finns två brottsoffer som blivit slagna på platsen.

Vem den andre slagne personen är, är ännu oklart.

LÄS MER: Demonstration till stöd för Palestina

ANNONS