Posthotellets nya satsning - 16 000 liter jord på taket

ANNONS
|

Det blåser snålvind och regnet duggar. Jonas Lindh och William Bailey släpar jordsäckar och träplankor fram och tillbaka över småstenen som täcker Clarion Hotel Posts tak. 16 kubikmeter jord och 550 meter virke krävs för att skapa den trädgård som ska försörja Posthotellet och dess restaurangerVrå och Norda.

Än ser takodlingen inte mycket ut för världen. Men till sommaren kommer här trängas både rotfrukter, baljväxter, chili och ingefära.

– Nu kommer våren. I slutet av april hoppas vi på att kunna börja skörda, säger William Bailey.

Tillsammans med Jonas Lindh grundade han för två år sedan Kajodlingen i Frihamnen. Sedan starten har projektet växt så det knakar. Allt fler krögare och privatpersoner upptäcker fördelarna med närproducerat och de tänkbara odlingsytorna växer. Kajodlingen vill utmana den traditionella bilden av odling och införliva morötter, rädisor och krasse i den urbana stadsbilden.

ANNONS

– Man kan odla var fan som helst. Ju närmare mellan restaurang och odling desto bättre, säger William Bailey.

Med stadsnära odling och klimatsmart cykelleverans kan produktionsledet snabbspolas. Vanligtvis rör det sig om minst två dygn innan en nyskördad grönsak hamnar på tallriken.

– Vi brukar i stället säga två timmar. När vi levererade våra första rädisor från Masthuggskajen promenerade vi direkt upp till restaurangen och lämnade över dem, berättar Jonas Lindh.

I framtiden är förhoppningen att bli helt självförsörjande även gällande komposteringen.

– Det optimala vore att inte bara odla utan även ta hand om matavfallet. Får vi igång det blir Göteborg världsledande på det här, säger William Bailey.

Urbana odlingar lyfts ofta fram som hållbara, resurssnåla och miljövänliga alternativ för att klara framtidens klimatmål och livsmedelsförsörjning.

I Göteborg är Posthotellets satsning det senaste tillskottet i en växande trend. Ovanpå Göteborgsoperan bedrivs sedan ett par år tillbaka en biodling, och på Tredje Långgatan förser en ekologisk takodling restaurangerna Tacos & Tequila, Taverna Averna och Made in China med grönsaker, kryddor och blommor. I förra veckan berättade GP dessutom om en ny sajt som ska fungera som en länk mellan odlingsintresserade och markägare.

Nu hoppas William Bailey och Jonas Lindh på fler stadsodlingar.

ANNONS

– Vår ambition är att visa att man kan leva på det här. Vi hoppas att fler ska våga tänka tanken att bli stadsbonde och se det här som ett sätt att leva, säger Jonas Lindh.

ANNONS