Pollensäsongen är igång – hassel och al blommar för fullt

Trots en kall vinter är pollensäsongen redan igång och hassel och al blommar för fullt.
Enligt Åslög Dahl vid Göteborgs universitet är det helt normalt.
Däremot ser årets björkpollensäsong ut att kunna bli ovanligt mild.

ANNONS
|

Det är bara februari, men hassel och klibbal har dragit igång blomningen på Västkusten och i södra Sverige, till pollenallergikernas förtret.

– Det är inget ovanligt. Hassel kan komma igång redan i november om det är en mild vinter. Den här vintern har varit kall, men nu blommar de för fullt, säger forskaren Åslög Dahl, som har hand om pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet.

Hassel är en så kallad opportunist, vilket innebär att den kan börja blomma, för att sedan stänga ner ett tag om det blir kallt och köra igång igen när värmen återvänder.

Hur många är egentligen allergiska mot dessa tidiga vårträd?

ANNONS

– Det är många, för nästan alla björkpollenallergiker känner av dem, minst 90 procent. De allergiframkallande ämnena är väldigt lika.

Ovanligt mild björksäsong väntar

Ett litet ljus i mörkret för allergikerna är att björkpollensäsongen troligen blir mild i år, enligt Åslög Dahl. Orsaken är främst den kraftiga säsongen förra året.

– Det dröjer ju nästan två månader innan vi får facit, men björken brukar blomma kraftigt vartannat år och mindre vartannat år.

Det finns inga nykomlingar bland vårpollenarterna i Sverige, men vårt allt varmare klimat har gjort att vissa nya allergiframkallande sommarväxter börjar dyka upp här.

– Malörtsambrosian blommar på sensommaren och hösten och den dök först upp i slutet av 90-talet, då den spreds via fågelfrö. Sedan har man dragit ner på det, så nu är den lite ovanligare, men i och med att det blir varmare så ökar risken för att de blir fler igen.

Väggörten – en ny, ovälkommen gäst

En annan växt som ”knackar på dörren” är väggört.

– Den finns i Väst- och Sydeuropa och är släkt med nässlorna, men är alltså allergiframkallande. Den är än så länge ovanlig i Sverige, men man har börjat hitta enstaka exemplar i Väst- och Sydsverige.

Vad kan jag göra för att lindra min pollenallergi?

– Det är förstås att följa pollenrapporten och se till att man har allergiläkemedel. Det är bra att börja ett par veckor innan säsongen. Idrotta inte ute, häng inte tvätt ute och undvik att vädra. Har du varit ute så skölj håret innan du lägger huvudet på en kudde. Husdjur kan också få med sig pollen in med pälsen.

ANNONS

Nu när säsongen är igång mäter Åslög Dahl och hennes kollegor pollenförekomsten dagligen i bland annat Göteborg och lägger ut prognoser på pollenrapporten.se.

Är du själv pollenallergisk?

– Nej , då hade jag inte orkat ha det här jobbet.

Vanliga symtom vid pollenallergi

  • Rinnsnuva och nästäppa
  • Nysningar
  • Kliande näsa och hals
  • Röda, kliande ögon som rinner
  • Trötthet
  • Huvudvärk
  • Astmatiska besvär som retningar i luftvägarna och pipande andning

LÄS MER:Pollenallergi ökar – orsakerna bakom och vad som kan skydda

LÄS MER:Pollen eller corona? Så märker du skillnaden

LÄS MER:Vaccination mot pollenallergi blev hans räddning

ANNONS