Polisen: Vi har haft god hjälp av övervakningskameror

Tidigt på söndagsmorgonen anhölls tre män misstänkta för försök till grov mordbrand efter attacken mot synagogan i Göteborg. Under förmiddagen har misstankarna mot två av dem stärkts. En av de misstänkta nekar till brott. – Vi har haft god hjälp av övervakningskameror, säger Ulla Brehm, polisens presstalesperson. Samtidigt har man kopplat in Säpo.

ANNONS
|

På lördagskvällen befann sig ett 20-tal ungdomar i församlingshuset bredvid synagogan i Göteborg. Då kastades brinnande föremål mot synagogan.

– Det finns vittnen som ser en grupp på kanske tio personer och de ses i samband med att det här föremålet kastas, berättade polisens presstalesperson Ulla Brehm på söndagsmorgonen.

– Det visar sig att det var fler än ett föremål som kastades in, berättade hon senare under dagen.

Nu sitter tre män i 20-årsåldern anhållna misstänkta för inblandning i dådet. De plockades in till förhör och anhölls av jouråklagaren vid omkring 4.30-tiden. Då var de skäligen misstänkta för försök till mordbrand, det vill säga den lägre misstankegraden.

ANNONS

LÄS ÄVEN:Erik Nord: "Ett jätteallvarligt brott"

Stärkta misstankar

Vad ledde till att dessa plockades in till förhör?

– Vi har en del signalementsuppgifter. Och sedan hade vi snabbt polispatruller i området som spanade och letade. De här tre stämde väl överens med signalementen och det kan ha funnits ytterligare detaljer som gör att man kan sätta de i samband med händelsen, men det kan jag inte gå in på, säger Ulla Brehm.

Under förmiddagen stärktes misstankarna mot två av dem som nu är på sannolika skäl misstänkta för brottet. Den tredje är fortfarande skäligen misstänkt.

– Vi har haft god hjälp av övervakningskameror. De är till stor hjälp för polis och för alla som inte begår brott, säger Ulla Brehm.

Fångades själva händelsen på film?

– Man kan säga att vi har med hjälp av övervakningskameror fått en god bild av hur personerna såg ut. Om själva händelsen övervakad eller inte kan jag inte svara på.

Ulla Brehm berättar att personerna som fångats på film var svartklädda och att de sprang fort.

Nekar till brott

Mia Sandros företräder en av de tre misstänkta männen. Hennes klient nekar till anklagelserna.

– Min klient nekar till brott, säger hon till GP.

GP har sökt de andra två misstänkta männens advokater, men utan resultat.

ANNONS

Under lördagskvällen gick polisen upp i särskild händelse:

– Det innebär att vi har möjlighet att frigöra resurser, berättar Ulla Brehm.

LÄS MER:Brandbomber kastade mot synagogan i Göteborg

Säpo inkopplade

Samtidigt har Säpo kopplats in.

– Det är så att vi har ett nära samarbete med polisen och när något sådant här inträffar då är det naturligt att vi fortsätter det nära samarbetet, säger Karl Melin, presschef på Säpo och berättar att de redan under natten arbetade med ärendet

– Under natten har vi vidtagit åtgärder bland annat har det handlat om att se på eventuella nya hot som skulle kunna rikta sig så det är bland annat det som vi har gjort. Sedan fortsätter vi att samarbeta och samverka med polisen i utredningen.

Vad gör ni?

– Vi hjälper till med vår expertis och eventuell information som vi har och arbetar med polisen som just nu har utredningen. Utredningen fortsätter och så får i se vad den fortsatta utredningen ger, säger Karl Melin.

Finns det några nya hot?

– Det är så att i vår uppgift som Säkerhetstjänst så har vi att förhindra att något nytt eventuellt skulle inträffa. Det här är för vår del en naturlig del att gå in i. Däremot, att närmare kunna kommentera det har jag svårt för. Då kommer vi in på vår operativa del av verksamheten, vad vi eventuellt känner till och inte känner till. Där har jag lite svårt att svara.

ANNONS

LÄS ÄVEN:Ann-Sofie Hermansson: "Det är antisemitism"

ANNONS