En ny våg av åldringsbrott har anlänt till Göteborgsregionen.
En ny våg av åldringsbrott har anlänt till Göteborgsregionen. Bild: Pontus Lundahl/TT

Polisen varnar för åldringsbrott: ”Oerhört stor tragedi”

Antalet åldringsbrott i kommunen ökar och bara under onsdagen inkom omkring fem anmälningar om äldre som blivit bedragna. Mörkertalet kan vara stort, menar polisen. Bedragarnas nya taktik är att uppge sig var att vara poliser, men det gäller att se upp för de kan byta skepnad snabbt.

ANNONS
|

Bara under onsdagen har polisen i region Väst fått in drygt fem anmälningar av äldre som uppger att de blivit utsatta för bedrägeri. Nu varnar polisen för en våg av åldringsbrott i regionen.

– Majoriteten av de brott som blivit anmälda har inte varit fullbordade men det är någon som har försökt lura äldre vid flertalet tillfällen i Göteborg, och jag är övertygad om att det är fler som gått på det, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson hos polisen i region Väst.

Han menar att mörkertalet säkert är det femdubbla, då en del inte anmäler eller ens upptäcker att de blivit bedragna.

ANNONS

Mörkertalet är stort

– Men det kan vara mycket mer än så. Vi har alla anledningar att tro att det är fler.

De åldringsbrott som blossat upp nu handlar om personer som ringer upp äldre och utger sig för att vara polis.

– Man säger att man är polis och att man ska komma och hämta bankkort och värdesaker. Sedan när de släpps in får de möjlighet att tillgripa värdesaker, guld och bankomatkoder och de gamla tror att det är polisen som kommer, säger Gustafsson.

Nu uppmanar polisen till försiktighet när okända samtal ringer. Stefan Gustafsson förklarar att polisen aldrig skulle komma och hämta någons bankkort eller guldsmycken.

– Det är bara bedrägeri, polisen skulle aldrig göra på det viset, menar han.

”De ändrar taktik väldigt snabbt”

Men bedragarna byter strategi ofta. Imorgon kanske äldre blir uppringda av någon som utger sig för att vara hantverkare eller hyresvärd, menar han.

– De ändrar taktik väldigt snabbt, om en timme kanske vi har en helt annat situation. Det finns hundratals olika sätt att bluffa sig in hos folk för att begå brott.

Men det finns sätt att undkomma bedrägerierna. Bland annat gäller det att vara uppmärksam när det ringer från okända telefonnummer. Stefan Gustafsson tipsar om att det går att kontrollera om det faktiskt är polisen genom att ringa 114 14 för en bedömning av situationen.

ANNONS

– Tänk på det varje gång det ringer ett telefonsamtal, kan det här verkligen stämma? Och slå aldrig in ditt bank-id på begäran över telefon. Men är det så att bedragaren står utanför din fastighet är det bara att ringa 112, för då är det ett pågående brott och vi vill mer än gärna gripa dessa personer.

”Bedragarna är väldigt aktiva”

Polisen hoppas att varningen ska väcka en tanke hos folk att vara mer uppmärksamma för att förhindra att dessa typer av brott sker.

– Det gäller att informera äldre om att sånt här händer, för bedragarna är väldigt aktiva och kommer över väldigt mycket pengar. Det är en oerhört stor tragedi att äldre blir av med allt de har.

LÄS MER:Bedragare lurar tusentals – hans strid kan tvinga storbankerna att betala

LÄS MER:Qianxia trodde sonen sms:ade – blev av med tusentals kronor

LÄS MER:Därför svarar göteborgarna inte på okänt nummer

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS