Polisen stängde ner rejv för funktionshindrade vid Frihamnen

Natten till söndag stängde polisen ner ett rejv på en spårvagnshållplats. Men det var inte bara en fest – de som deltog var där i protest mot stationens dåliga tillgänglighet.
– Sitter du i rullstol är det helt kört, säger Anders Westgerd, vd på Göteborgskooperativet för Independent Living.

ANNONS
|

Strax före midnatt på lördagskvällen samlades en grupp människor vid Frihamnen spårvagnshållplats för att protestera mot hur personer med funktionshinder utesluts på grund av dålig tillgänglighet.

Det rörde sig dock inte om en klassisk demonstration – på hållplatsen hölls istället ett rejv komplett med rökmaskiner, live-DJ:s och discolampor.

– Det var helt magiskt! Ett riktigt jävla grymt rejv, som vilket rejv som helst som man brukar köra på Ringön. Omkring hundra personer, grym musik och bra stämning. Jag är jättenöjd, säger Anders Westgerd.

Spårvagnshållplatsen Frihamnen kan bara nås med hjälp av ett par långa trappor.
Spårvagnshållplatsen Frihamnen kan bara nås med hjälp av ett par långa trappor. Bild: Caroline Bräutigam/GIL

Platsen har valts ut för att det är en av de hållplatser i Göteborg som exemplifierar avsaknaden av tillgänglighet. Den som kliver av här hamnar mitt mellan två motorvägar och har bara en väg vidare; upp för en lång trappa.

ANNONS

– Den stationen blir en tydlig symbol för hur otillgängligt samhället är för folk med funktionsnedsättningar, att vi inte får vara med på samma sätt som andra. Vi ville visa det galna i situationen och samtidigt ha kul, säger Anders Westgerd.

Polisen: ”Ingen större grej”

Aktionen stängdes ner av polisen omkring 01.30.

– De ska då ha varit 20–25 personer och haft belysning, hög musik och dieselaggregat. Ordningsvakt har avvisat dem men de har inte lyssnat, så man har kontaktat polis, säger Annika Laag, presstalesperson på polisen Väst.

När polisen kom dit plockade demonstranterna ner sin utrustning och lämnade platsen.

– De har lyssnat på vad vi sagt. Det har inte blivit någon större grej, men de har ändå satt upp discolampor, så det verkar ha varit väldigt arrangerat, säger Annika Laag.

”Sitter du i rullstol är det helt kört”

Rejvarna var beredda på att aktionen skulle skapa reaktioner.

– Det blir som det blir, men någonstans försöker man givetvis sätta problemet på sin spets för att få Göteborg att göra något åt saken. Det är 2024 och finns en station där man inte kan ta sig fram alls. Sitter du i rullstol är det helt kört, säger Anders Westgerd.

Han tror att inte att människor utan funktionshinder är medvetna om hur många platser som inte är anpassade utifrån tillgänglighet.

ANNONS

– Det kan ju vara ett steg på 20 centimeter som gör skillnaden mellan att kunna vara med och inte kunna vara med.

Framtiden osäker

Lars Jönsson är presskommunikatör på Västtrafik, där stationens brist på tillgänglighet är känd sedan innan.

– Denna hållplats är jättedålig vad gäller tillgänglighet, så vi sympatiserar med frågan. Kollektivtrafiken och staden ska vara för alla och då funkar den stationen inte, säger han.

Vad som kommer ske med stationen i framtiden är dock fortfarande oklart.

– Det kan vi inte svara på just nu, men vi har den under luppen när vi tittar på hur vi ska utveckla kollektivtrafiken framåt, säger Lars Jönsson.

LÄS MER:Anders Westgerd provocerar för att lyfta funkisfrågan

LÄS MER:Polestars jättebygge på Frihamnen ska bli ett nytt landmärke

LÄS MER:Anders Westgerd på GIL möter krögarna efter striden om uteserveringar

ANNONS