Polisen om jultrafiken: "Jättemånga olyckor”

Snön har ställt till det rejält på de västsvenska vägarna och morgonen har präglats av bussar i diken och lastbilar som fastnat på de glashala vägarna. Vädret har nu förbättrats, men nu dundrar jultrafiken igång.
GP följer trafikläget och uppdaterar er med det senaste i trafikläget.

ANNONS

Snön vräkte ner över Västsverige under torsdagskvällen och västsvenskarna fick vakna upp till ett vinterlandskap – och förrädiska vägar. Redan på torsdagskvällen började problemen och fredagen har fortsatt i samma anda: glashala vägar och bilar som kört i diket.

– Det gäller att inte stressa när väglaget är såhär, säger Felicia Danielsson, presstalesperson vid Trafikverket.

Under fredagen var det en stor del av olyckorna på de svenska vägarna förlagda just i Västsverige. Bilar och bussar kanade i diket och räddningstjänsten hade en hektisk förmiddag.

Över 100 ärenden

Men vädret har blivit bättre samtidigt som det fortfarande är dåligt väglag inåt landet.

ANNONS

– Det har varit väldigt mycket incidenter. Över 100 ärenden har kommit in bara till oss vilket är mycket, säger Peter Jonsson, presstalesperson vid Trafikverket.

Även polisen har fått in många larm om trafikolyckor under dagen. Från midnatt till klockan 17 på fredagen hade polisen i region Väst larmats om 59 trafikolyckor, enligt Caroline Karlsson, polisens presstalesperson. Det är dubbelt så många som förra fredagen.

– Det är jättemånga olyckor. Som tur är har det hittills inte varit några med några jätteallvarliga personskador, säger hon.

Hon uppmanar alla trafikanter att ta det försiktigt på vägarna.

– Det är dåligt väglag och mycket trafik. Man får räkna med att det tar lite längre tid att köra idag, säger Caroline Karlsson.

Tung trafikdag

Söder om Vänern och väster om Vättern är det fortfarande halt med många avåkningar. Samtidigt är det nu fredagskväll två dagar innan jul. I vanlig ordning kommer trafiken öka med pendlare och rusningstrafik. Men sedan tillkommer även jultrafiken. Så som trafikant är det bra att vara medveten om att fredagseftermiddagen blir en tung trafikdag.

– Samtidigt är julen lite gynnsam för trafiken i år. Julresorna kan sannolikt fördelas över fler dagar i år till skillnad från tidigare jular där det handlat om en enda resdag, säger Peter Jonsson.

ANNONS

– Men självklart kommer det vara en ökad trafik på de stora trafiklederna på E6 och E20. Men så ska det vara. Vägarna är dimensionerade för det.

När det kommer till tågtrafiken ser det bra ut, enligt Peter Jonsson vid 15.30. Där rullar det på och är inga nämnvärda förseningar i skrivande stund.

LÄS MER:De mest olycksdrabbade vägarna under jul och nyår

LÄS MER:Nu öppnar vägarna för de nya superlångtradarna

LÄS MER:Nu bärgas fordonen från skredområdet på E6

ANNONS