Kontrollerna har pågått i hela regionen, bland annat i Kungälv och Mölndal.
Kontrollerna har pågått i hela regionen, bland annat i Kungälv och Mölndal. Bild: Polisen

Polisen: Kan vara livsfarligt att köra A-traktor för fort

Polisen har under höstlovet gjort hundratals kontroller av A-traktorer i region Väst. Majoriteten hade allvarliga brister och utgör därmed en trafikfara, menar polisen.
– Lagstiftare bör ta sitt ansvar och totalförbjuda A-traktorer. De är livsfarliga leksaker som kan ge allvarliga konsekvenser, säger Hans Qvant vid trafikpolisen i Halmstad.

ANNONS
|

Under höstlovsveckan genomförde polisen 300 kontroller av A-traktorer i regionen. Det med anledning av den senaste tiden svåra olyckor. Kontrollerna visade att två tredjedelar av fordonen var ombyggda eller hade brister som är olagliga och trafikfarliga.

– Att rädda nästa liv är det övergripande syftet med den regionala insatsen som vi just har genomfört, säger Hans Qvant.

Vid ett flertal kontroller har polisen upptäckt manipulerad teknik i A-traktorerna som låter fordonen komma upp i samma hastigheter som en personbil.

– Ibland har vi upptäckt detta när vi provkör A-traktorerna, i vissa fall har vi tagit förarna på bar gärning under en trafikkontroll. Det här innebär att föraren har gjort sig skyldig till olovlig körning, säger Qvant.

ANNONS

LÄS MER:Fler a-traktorolyckor – polisen har varnat

Polisen vädjar till föräldrar

Kontrollerna har pågått i hela regionen, bland annat i Kungälv och Mölndal. Polisen vädjar nu alla föräldrar att engagera sig i sina ungdomar.

– Det kan vara livsfarligt att köra för fort i en A-traktor eller att stoppa in fler passagerare, traktorn är ju inte konstruerad för detta – sammantaget blir trafikfaran oerhört mycket större än när man kör en vanlig personbil, säger Hans Qvant.

Vad gör ni nu med resultatet från kontrollerna?

– Vi kommer sätta oss på kammaren och analysera det här. Resultatet kan vi använda i remissen till nästa lagförslag, säger Qvant.

LÄS MER:A-traktorföraren Hampus i Kungälv: ”Borde få köra fortare”

LÄS MER:Amy och Arvid välkomnar hårdare regler kring A-traktorer

LÄS MER:Elin jobbar på hemtjänsten i A-traktor: "Jättekul"

ANNONS