Kontrollerna har pågått i hela regionen, bland annat i Kungälv och Mölndal.
Kontrollerna har pågått i hela regionen, bland annat i Kungälv och Mölndal. Bild: Polisen

Polisen: Kan vara livsfarligt att köra A-traktor för fort

Polisen har under höstlovet gjort hundratals kontroller av A-traktorer i region Väst. Majoriteten hade allvarliga brister och utgör därmed en trafikfara, menar polisen.
– Lagstiftare bör ta sitt ansvar och totalförbjuda A-traktorer. De är livsfarliga leksaker som kan ge allvarliga konsekvenser, säger Hans Qvant vid trafikpolisen i Halmstad.

ANNONS
|

Under höstlovsveckan genomförde polisen 300 kontroller av A-traktorer i regionen. Det med anledning av den senaste tiden svåra olyckor. Kontrollerna visade att två tredjedelar av fordonen var ombyggda eller hade brister som är olagliga och trafikfarliga.

– Att rädda nästa liv är det övergripande syftet med den regionala insatsen som vi just har genomfört, säger Hans Qvant.

Vid ett flertal kontroller har polisen upptäckt manipulerad teknik i A-traktorerna som låter fordonen komma upp i samma hastigheter som en personbil.

– Ibland har vi upptäckt detta när vi provkör A-traktorerna, i vissa fall har vi tagit förarna på bar gärning under en trafikkontroll. Det här innebär att föraren har gjort sig skyldig till olovlig körning, säger Qvant.

ANNONS

LÄS MER:Fler a-traktorolyckor – polisen har varnat

Polisen vädjar till föräldrar

Kontrollerna har pågått i hela regionen, bland annat i Kungälv och Mölndal. Polisen vädjar nu alla föräldrar att engagera sig i sina ungdomar.

– Det kan vara livsfarligt att köra för fort i en A-traktor eller att stoppa in fler passagerare, traktorn är ju inte konstruerad för detta – sammantaget blir trafikfaran oerhört mycket större än när man kör en vanlig personbil, säger Hans Qvant.

Vad gör ni nu med resultatet från kontrollerna?

– Vi kommer sätta oss på kammaren och analysera det här. Resultatet kan vi använda i remissen till nästa lagförslag, säger Qvant.

LÄS MER:A-traktorföraren Hampus i Kungälv: ”Borde få köra fortare”

LÄS MER:Amy och Arvid välkomnar hårdare regler kring A-traktorer

LÄS MER:Elin jobbar på hemtjänsten i A-traktor: "Jättekul"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS