Polisen förbereder sig inför sammandrabbningar

Nazistdemonstrationen på lördag blir en av de största polisinsatserna i Sverige på tio år. Polisen räknar också med sammandrabbningar mellan nazister och motdemonstranter. – Det kommer det med all sannolikhet att bli, säger kommenderingschefen Emelie Kullmyr.

ANNONS
|

För att bemanna insatsen när Nordiska Motståndsrörelsen demonstrerar på lördag så har polisen i Göteborg kallat in personal från samtliga polisregioner. Dessutom kallas resurser från NOA, Nationellt Operativt Centrum, in. NMR har tidigare sagt att de kommer samla över 1 000 demonstranter. Antalet motdemonstranter kan bli så många som 10 000. Många av de poliser som nu kallas in har specialkompetens när det gäller att hantera stora folksamlingar.

– De här poliserna finns vanligen i det dagliga arbetet men när det är olika händelser så förstärker vi varandra, säger Emelie Kullmyr.

På en presskonferens i polishuset vid Ernst Fontells plats, ett stenkast från nazistdemonstrationens slutpunkt, presenterade polisen hur insatsen på lördag kommer att genomföras. Bland annat ska poliserna utrustas med kameror, enligt regionpolischef Klas Friberg.

ANNONS

– Poliser på plats kommer också att ha speciella kroppskameror monterade på sina västar. Det gör vi för att kunna dokumentera de brott som sker. Vi har också organiserat en stor utredningsorganisation för att kunna fullfölja eventuella förundersökningar och anmälningar om brott, som blir följden av den här dagen, sa han.

Turerna kring demonstrationen har varit många. Efter flera vändningar bestämde förvaltningsrätten att sträckningen blir från Sten Sturegatan till Nya Allén. Det beslutet har överklagats till Kammarrätten. Klas Friberg hoppas att färdvägen inte ändras igen.

– Nu har vi planerat efter förvaltningsrättens dom. Det vore olyckligt ur operativ synvinkel om vi nu får något annat att hantera, säger han.

Under den oannonserade demonstration som NMR genomförde 17 september så ingrep inte polisen, trots att tillstånd för demonstrationen saknades. Den här gången är läget ett annat, enligt Klas Friberg.

– Den här dagen har vi planerat för länge och vi har kommit fram till att vi behöver stora resurser. Det har vi också fått. Vi har förberett för att både rättsligt och operativt vidta åtgärder om vi bedömer att det behövs under lördagen.

Centrala Göteborg kommer att påverkas i mycket stor omfattning av demonstrationen. Förutom att flera centrala gator, som till exempel Nya Allén och Stampbroarna är avstängda, så kommer också kollektivtrafiken att påverkas. Men i vilken omfattning är inte helt klart i dagsläget eftersom planering och koordinering fortfarande pågår mellan polis, Västtrafik och Göteborgs Spårvägar.

ANNONS

Busslinjerna Rosa, Grön, 60, 100, 300, 513 och 519 kommer att påverkas men däremot är ambitionen att spårvagnarna längs Stampgatan och Skånegatan fortfarande ska kunna passera. Den bedömningen kan komma att ändras, bland annat beroende på var motdemonstranter samlas, enligt Sven-Erik Holta, projektledare för trafikomläggningar på Västtrafik.

– Man kan räkna med stora störningar i trafiken, säger han.

Fakta:

Tusentals demonstranter kommer att samlas i centrala Göteborg på lördag. NMR har tidigare sagt att man räknar med att samla över 1 000 nazister. En uppskattning av antalet motdemonstranter har varit runt 10 000. Polisen menar att de siffrorna inte är orimliga.

NMR:s demonstration startar på Sten Sturegatan kl 12 och avslutas 800 meter bort på Nya Allén kl 16. Flera stora motdemonstrationer kommer att anordnas på bland annat Heden.

Polisen vill inte berätta hur många som ingår i deras insats men menar att de fått de resurser som de behöver för att klara situationen.

ANNONS