Peter: Medicinerna är det nya knarket

Peter har missbrukat i hela sitt liv och sett vänner dö i överdoser. Men han tar inte längre vanliga droger – Peter knarkar mediciner.hgfhfhfgfh

ANNONS
|

Vi möts inne i stan. Peter som vi kan kalla honom vill berätta om sin situation. Efter att GP tidigare under våren skrev ett reportage om en unge kille som dog av läkemedelsförgiftning har Peter själv kontaktat GP.

–Medicinerna är det nya knarket. Jag har många vänner som slutat med allt annat och enbart går på mediciner, säger Peter.

Han berättar att han började missbruka redan som barn. Båda hans föräldrar drack mycket alkohol och Peter själv började i tidiga tonårsåldern.

I vuxen ålder började Peter med tyngre preparat. Genom åren har han missbrukat både hostmediciner, rohypnol, amfetamin och GHB. Det var först på senare år som han började med mediciner.

ANNONS
Läs även: GPTV: Här blir GP erbjuden knark –Det blev ganska trassligt med tjejen jag var med ett tag. När vi bröt så hade jag en period där jag mådde dåligt. Det var då jag började med mediciner, säger Peter. Medicinerna, främst lugnande och ångestdämpande, fick han för första gången utskrivet från en psykiater. Det var då han märkte att mediciner gav lika bra effekt som narkotikan han tagit tidigare.

Peter började så småningom ta allt fler mediciner. Narkotikan fick han ut via vården och genom vad som på engelska kallas "doctor shopping" – att besöka ett större antal läkare och få ut narkotika på laglig väg via recept.

–Jag kunde gå runt och klaga på en gammal knäskada tills jag fick ut smärtstillande, säger Peter.

Läs även: Polis och vård skyller på varandra I dag säger han att han försöker bli av med missbruket. Men många år av pillerknaprande har gett honom svåra abstinensbesvär. –Läkarna har gett mig nedtrappningsscheman, men ingen följer ju upp hur det går för mig. Det är åt helvete, säger Peter och gör en jämförelse med att gång på gång gå upp för en trappa men sen ramla och glida ner till botten utan att någon ser. Peter säger att han är besviken på både vården och psykiatrin. Han berättar att han varit inskriven på en psykiatrisk avdelning – men säger att han där blev iproppad ännu fler mediciner.

–Beroendevården är ett skämt. Visst har jag ett eget ansvar för att jag hamnat här. Men jag tycker nog att vården kommer lite lätt undan. Alla vi som är beroende av mediciner har ju fri tillgång. Det är bara att gå ut på gatan och köpa. Piller finns överallt, säger Peter.

Fakta: Detta knarkar man

På gatan missbrukas en mängd läkemedel. Här följer några av de vanligaste substanserna.

Bensodiazepiner. En lugnande och ångestdämpande substans som ofta används inom psykiatrin.

Alprazolam. En ångestdämpande och lugnande substans. Ett vanligt läkemedel som innehåller alprazolam är medicinen Xanor. På gatan säljs ofta den billigare varianten Ksalol från Serbien.

Tramadol. En smärtstillande medicin. Används i vården för behandling av måttlig till svår smärta.

Pregabalin. Används i vården mot epilepsi och neuropatisk smärta. Vanligaste varianten är Lyrica. Är dock inte narkotikaklassad.

Oxikodon. Stark smärtstillande medicin. Säljs under varumärken som Oxycontin och Oxynorm.

ANNONS