Personal på Sahlgrenska uppmanas att vaccinera sig mot mässling

Efter mässlingsutbrottet erbjuder nu Sahlgrenska universitetssjukhuset all personal födda mellan 1960 och 1980 vaccin mot mässling, det bekräftar Sahlgrenska för GP. Flera hundra medarbetare kan vara utan skydd mot sjukdomen.

ANNONS
|

Efter att en person i personalen smittats av mässling och sedan vistats på kvinnokliniken agerar nu Sahlgrenska universitetssjukhuset. All personal ska inventeras och vaccination mot mässling ska erbjudas de med osäker immunitet, med undantag för gravida och de som redan är vaccinerade eller har haft sjukdomen tidigare.

De i personalen som är födda mellan 1960 och 1980 anses ha osäker immunitet och ska därmed erbjudas vaccin.

– Vi har alltid erbjudit vår personal vaccin, men då kanske personalen har frågat, nu går vi aktivt ut och påminner att den här möjligheten finns, säger Görel Nergelius, chefsläkare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Småbarnsföräldrar fick vänta i timmar i kylan

Flera hundra kan vara utan vaccin

Personal i tjänst ska prioriteras, men även vikarier ska tillfrågas innan de börjar arbeta på sjukhuset.

I samhället är det cirka 10 procent som inte är vaccinerade mot mässling. Applicerar man samma mått som det nationella på Sahlgrenskas personalstyrka kan det innebära att flera hundra medarbetare inte är vaccinerade mot mässling.

– Vi har 17 000 medarbetare, i samhället är det ungefär 10 procent som inte är vaccinerade, så hos oss skulle det röra sig om mellan 1 500 - 2 000 personer, säger Görel Nergelius.

En ur personalen smittad

Men personal på Sahlgrenska har redan smittats av mässling. Den 2 januari bekräftade sjukhuset att en anställd ur personalen blivit smittad och att den personen har vistats på kvinnokliniken.

LÄS ÄVEN: Nyförlösta mammor kallades till Sahlgrenska

Sjukhuset meddelade senare att 63 nyfödda barn som vårdats på kliniken under två specifika dagar i december kan ha drabbats av smittan i samband med att den smittade personalen vistats där. Sedan dess har sjukhuset arbetat med att akutbehandla barnen med injektioner med antikroppar mot mässling.

Men det är inte på grund av den smittade personalen som sjukhuset uppmanar andra medarbetare att vaccinera sig.

ANNONS

– Det handlar inte om den enskilda medarbetaren, utan om mässlingssituationen i allmänhet på sjukhuset, säger Görel Nergelius.

LÄS ÄVEN: Detta har hänt i mässlingsutbrottet

ANNONS