Personal på Sahlgrenska har stängts av för att deras immunitet ska kontrolleras.
Personal på Sahlgrenska har stängts av för att deras immunitet ska kontrolleras. Bild: Thomas Johansson/TT

Personal avstängd efter mässlingsutbrottet

Smittspårningen efter mässlingsutbrottet på Sahlgrenska pågår för fullt. Nu har personal stängts av för att deras immunitet ska kontrolleras.
– Vi måste identifiera vilka patienter och andra medarbetare som varit i kontakt med den smittade, säger Görel Nergelius, chefsläkare vid Sahlgrenska.

ANNONS
|

Det var under tisdagen som det blev känt att en anställd på Sahlgrenska är smittad med mässling. Efter det har nu personal stängts av för att deras immunitet ska kontrolleras.

LÄS ÄVEN: Personal på Sahlgrenska uppmanar att vaccinera sig mot mässling

– Det hänger samman med smittspårning. Vi måste identifiera vilka patienter och andra medarbetare som varit i kontakt med den smittade och kontrollera deras immunitet. Medan vi gör det är de avstängda så att de inte ska riskera att föra smittan vidare. Det här är ett standardförfarande, säger Görel Nergelius, chefsläkare vid Sahlgrenska.

Enligt henne handlar det om personer som inte haft mässling eller inte vet om de blivit vaccinerade.

ANNONS

– När de kan visa att de är immuna kan de återgå till sin tjänst igen och de som inte är immuna erbjuds vaccin, säger Görel Nergelius.

LÄS ÄVEN: Småbarnsföräldrar fick vänta i timmar i kylan

Hur kommer det sig att inte alla medarbetare är vaccinerade mot mässling?

– I svensk sjukvård i dag finns inga legala möjligheter att kräva att anställda ska vara vaccinerade, vi kan bara rekommendera det. Men det här är sannolikt en diskussion som kan uppkomma. Det är en viktig diskussion på nationell nivå vilka krav vi kan ställa i framtiden.

LÄS ÄVEN: Detta har hänt i mässlingsutbrottet

ANNONS