Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger att det känns viktigt att visa att de goda krafterna är många fler än nazisterna. 
Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger att det känns viktigt att visa att de goda krafterna är många fler än nazisterna. 

Partierna samlas mot nazismen

ANNONS
|

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) berättar att diskussionen pågått under en period partierna emellan om vad de kan göra.

– Att det går nazister på gatorna känns ju helt absurt, så vi vill ju göra någonting. Samtidigt vill vi inte att de får ännu mer uppmärksamhet.

Till sist landande man i att arrangera en värdig manifestation dagen innan, för att visa att det finns många goda krafter i staden.

Att manifestationen är dagen innan NMR:s demonstration är bra, menar Ulf Kamne, kommunalråd (MP).

– Det är inte självklart hur man ska göra en motaktion, men på det här sättet slipper vi hamna i någon slags direkt konfrontation, säger han.

ANNONS

Tal och musik

Manifestationen kommer att pågå mellan 17.00 och 18.00 fredagen den 29 september. Något kortare tal och musik står på programmet och vid sidan av Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänstern att delta. Det vill säga alla partier i kommunstyrelsen utom Sverigedemokraterna, som inte bjudits in.

– De hör inte hemma där. De har inte samma värderingar och människosyn som övriga partier, säger Ann-Sofie Hermansson.

Ulf Kamne säger att Sverigedemokraterna inte är ett parti som alla andra när det kommer till frågor som handlar om människosyn och att de ofta visar det i praktisk politik.

– Om de hade varit inbjudna hade vi inte kommit, säger han.

Jörgen Fogelklou, ordförande i Sverigedemokraterna i Göteborg, säger att det är självklart att man är emot nazismen – och att han hade kunnat tänka sig att delta på manifestationen, om han varit välkommen. När GP tidigare i veckan ringde runt till partierna sa alla utom Sverigedemokraterna att de hade planer på att manifestera mot Nordiska motståndsrörelsens demonstration nästa lördag.

SD planerar någonting

Nu säger Jörgen Fogelklou att det inte stämmer. Även SD planerar att göra någonting.

– Vi har haft lite diskussioner i styrelsen om detta ända sedan den 8 september. Vi vill inte ge NMR mer uppmärksamhet än nödvändigt, så vi kommer absolut inte att vara där och visa oss. Men vi pratar om att göra något annat, säger han.

ANNONS

Vad då?

– Inget är bestämt, så det vet jag inte. Men vi kanske kan göra något i vår lokal. Ha en tyst minut eller någonting.

Vad tänker ni att det skulle ge?

– Det vet jag inte, men det är i alla fall ett sätt att visa våra medlemmar var vi står.

Gruppledaren Lars Hansson säger att han inte hört talas om de här planerna.

– Men Jörgen är ordförande, så det han säger gäller.

Men du sitter ju i styrelsen. Han säger att ni diskuterat frågan?

– Det är inget jag känner till.

Tidigare i veckan sa Lars Hansson till GP att ingen i SD Göteborg kommer att vara i närheten av demonstrationen och att man inte heller på annat sätt kommer att markera emot NMR. Men om styrelsen fattar ett annat beslut kan Lars Hansson tänka sig att tänka om.

– Jag får höra vad styrelsen säger. I dagsläget har jag inga planer på att manifestera emot, men jag kommer säkert följa styrelsens beslut om de bestämmer att vi ska göra någonting.

ANNONS