Pappan om sorgen efter Yuusuf: "Mitt hjärta blöder"

ANNONS
|

Två män sköts ihjäl en dagi mars 2015 på en restaurangi stadsdelen Biskopsgården i Göteborg. Drygt 20-30 restauranggäster fanns på plats, de allra flesta av dem var där för att se internationelltoppfotboll i form av turneringen Champions Leaguepå en storbildsduk. En av personerna som dog beskrivs av polisen som ett toppnamn, en gängledare, inomBiskopsgårdens södra falang. Blickarna riktades av så väl närsamhälletsom av polis mot den rivaliserande gruppen, Biskopsgårdens norra falang. Det fanns ont blod mellan grupperingarna sedan tidigare, flera personer hade skjutits urbåda sidorna. En av personerna som hade mest otalt med den mördade unge gängledaren för den södra falangen, enligt polisen, var Ahmed Warsame, toppnamn inom Biskopsgårdens norra falang.

ANNONS

Två döda

Två personer iklädda masker rusade in på krogen den där kvällen i mars och öppnade skoningslöst eld med automatvapen. Två personer dog, knappt ett dussin till skadades. Södra sidan försökte hämnas, enligt polisens bevisföring, men lyckades inte komma till skott innan de greps och åtalades. Sen anhölls och häktades majoritetenur den norra falangen, bland dem hjärnan bakom Vår Krog & Bar-attacken Adam "Dansken" Abdulahi och Ahmed Warsame, och kvar fanns inga att hämnas på på utsidan. Flera utav familjerna till personerna som dömdes till mord och medhjälp till mordi en av 2000-talets mest uppmärksammade rättegångar har flytt Biskopsgården. Warsames familj bodde kvar i närheten av Friskväderstorget.Det var där Yuusuf Warsame, 8, hemmahörande i Englandsov. Det var där han dog när en handgranat exploderade natten till måndagen.

– Jag mår inte bra. Mitt hjärta är förkrossat, sägerAbdiwahid Warsame.

Vet inte var Yuusuf ska begravas

Pappan Abdiwahid Warsame var i England när han fick beskedet över telefon. Hans son Yuusuf var död. Han slängde sig på luren till sin fru som var i Sverige med Yuusuf och två andra barn men lyckades inte komma i kontakt med henne. Allt han visste var att en person, över telefon, meddelat honom om att hans son var död.

– Jag har bara varit i Sverige en gång tidigare, det kan ha varit 2004. Jag hade en bild av Sverige som ett trevligt land.Jag hade aldrig trott att det här skulle kunna ske i Sverige, säger han.

ANNONS

Familjen har rötterna i Somalia förklarar han även om han personligen samt sonen är holländska medborgare bosatta i England. Mitt i familjetragedin måste han, efter att ha skyndat till Sverige på första plan han kunde hoppa ombord, styra med begravning av sin lille son. Var vet han inte ännu.

– Nästa steg blir nu att få se min sons kropp. Sen måste vi begrava honom. Vi har ännu inte bestämt oss för vilket det land blir i, vi behöver diskutera det inom familjen, sägerAbdiwahid Warsame.

"Fin pojke"

Han berättar om sin som som en pojke som visade respekt för sina föräldrar och för andra vuxna.

- Han var en A-student och sportig. Han gillade fotboll och simning. Han var en väldigt fin pojke, berättar pappan.

Abdiwahid Warsame brättar

- Han ville studera till läkare på universitetet. Det var hans dröm.

När GP pratar med pappan på onsdagseftermiddagen har han precis varit på ambassaden i London och fått alla handlingar han behöver för att kunna ta sig till Sverige

I en video hos brittiska Birmingham mail berättarAbdiwahid om när han får det tragiska beskedet.

ANNONS