Professor och överläkare Magnus Gisslén
Professor och överläkare Magnus Gisslén

Överläkaren om apkoppor: ”kommer säkert öka i väst”

Antalet smittade i apkoppor fortsätter att öka i Sverige. Medan fallen är flest i Stockholm ser överläkaren Magnus Gisslén risk för större spridning även i Västsverige.

ANNONS
|

Hittills har 111 fall av apkoppor registrerats i Sverige. Merparten i Stockholm, uppger Folkhälsomyndigheten i sin senaste uppdatering, vilket även P4 Göteborg har rapporterat om.

I Västra Götalandsregionen rör det sig ännu om totalt fem fall. Men risken är stor för att den siffran kommer växa allt eftersom, enligt överläkaren Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska Akademin.

– Vi kommer säkert få se en ökning i Västra Götaland, säger han.

Han tror dessutom att viruset, som hittills mest smittat mellan homosexuella män, kommer att börja sprida sig till andra grupper.

– Det finns en stor risk för det. Viruset bryr sig inte om sexuell läggning och det finns en stor potential till större smittspridning.

ANNONS

Utbrottet en ny typ av spridning

Världen över rör det sig nu om 26 000 fall, ett utbrott som experterna inte riktigt förstår sig på.

– Det är en ny typ av spridning, där fallen utanför Afrika främst gäller smitta människa till människa. Viruset sprider sig via närkontakt mellan människor, inklusive sexuell kontakt, och detta är ett effektivt spridningssätt för virus att sprida sig. Men varför det sker just nu och om det har med mutation att göra är fortfarande oklart, säger överläkaren Magnus Gisslén.

Hur oroad bör man vara över att apkoppor kommer att muteras, likt det vi såg med varianterna av covid-19?

– Det finns alltid en risk för mutationer, men apkoppor är inte lika mutationsbenäget som covid-19. Viruset är mer stabilt och muterar därmed inte lika snabbt. Men på sikt kan det ske, särskilt om väldigt många smittas. Sedan kan det bli stor spridning även utan mutationer.

Utöver sexuell kontakt uppges ofta nära kontakt som en smittväg – vad innebär ”nära”?

– Det är vi inte helt på det klara med. Om någon har koppor, ja då räcker det med hudkontakt, och i vissa fall har det till och med skett indirekt, via handdukar eller lakan.

LÄS MER:Få vaccindoser mot apkoppor – så undviker du smittan

LÄS MER:Spridningen av apkoppor – detta vet vi

ANNONS