Oväntat besök under makrillfisket

Måndagens makrillfiske hörde inte till vanligheterna för kompisgänget, som påträffade vad som såg ut att vara ett gäng delfiner ute i Göteborgs skärgård. Men experten tror istället på att det var tumlare som skymtades vid vattenytan.

ANNONS
|

Under måndagens seglats i Göteborgs skärgård gjorde ett kompisgäng en upptäckt mellan Vrångö och Vinga. Mitt i makrillfisket uppenbarade sig ett gäng fenor, som inte såg ut att höra till vanligheterna på västkusten.

– Vi har seglat nere i Kroatien och sett mycket delfiner, men det var det sista man förväntade sig här, berättar Björn Leckborn, en av dem som såg vad de antog vara delfiner i skärgården.

Totalt uppskattade kompisgänget antalet fenor till fyra stycken. De tror att det kan ha varit fiskenäten, vilka låg runt segelbåten, som lockat till sig djuren.

Daniel Samuelsson, Björn Leckborn och Oskar Odqvist, de tre vännerna som var med under måndagens tur i skärgården.
Daniel Samuelsson, Björn Leckborn och Oskar Odqvist, de tre vännerna som var med under måndagens tur i skärgården. Bild: Foto: Privat

– De cirkulerade runt båten och simmade runt och lekte och höll på där en stund, säger Björn Leckborn.

ANNONS

Leckborn uppskattar att djuren i vattnet var på plats under drygt tio minuters tid. Under den stunden hann de både fånga det hela på film och färdas längs med dem en bit på vägen.

Kompisarna är säkra på att det var delfiner de såg, men flera experter som GP har visat filmklippet och bilder för säger att det förmodligen rör sig om tumlare.

Expert tror på tumlare

Det kan vara lätt att missta delfiner och tumlare, men några saker skiljer dem åt.

Tumlare har trubbig nos och små spadformade och tillplattade tänder, medan delfiner istället har en mer utdragen spetsig nos och koniska och spetsiga tänder.

Ryggfenan är ett annat kännetecken, tumlaren har en trekantig ryggfena, medan delfiner har en högre fena som är mer krokböjd.

– Tumlare rullar upp i vattnet, de hoppar inte. Delfiner kan hoppa så att hela kroppen är ovanför vattenytan. Man ser på filmen att djuret vältrar sig, säger Kennet Lundin, intendent vid Göteborgs naturhistoriska museum.

Delfiner kan också vältra sig, om de inte är på "hopp-humör". Men vanligtvis hoppar de högt över vattenytan.

Skymtas i skärgården

Enligt Svante Lysén, som även han är är museitekniker vid Göteborgs naturhistoriska museum och driver sajten valar.se, har delfiner skymtats ute i Göteborgs skärgård. Runt en gång i månaden brukar de få in information om en upptäckt i svenska vatten, de flesta av dem gjorda vid Västkusten. Och det blir allt vanligare.

ANNONS

– Det har förmodligen lite med klimatet att göra och att det blir varmare och varmare, sen tror jag att de kommer in för att jaga makrill och sill, uppger Svante Lysén om varför det blir allt vanligare att se delfiner längs västkusten.

Ett av de djur som upptäcktes i Göteborgs skärgård.
Ett av de djur som upptäcktes i Göteborgs skärgård. Bild: Foto: Privat
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS