Oväder drar in över kusten – flera tåg ställs in

När ovädret far från Norge och in över västkusten på fredagen får Västtrafik ställa in flera avgångar i tågtrafiken.
– Den sista inställda avgången är klockan 12. Jag vågar inte säga om det kommer fler, säger Mikael vid Västtrafiks störningsjour.

ANNONS
|

På torsdagskvällen meddelar Västtrafik att de ställer in 13 avgångar för sina tåg på fredagen, som ska bjuda på rester av ovädret från grannen Norge.

LÄS MER:Kraftigt oväder har nått Norge – flera evakuerade

– Det är på grund av oväder vi ställer in. De ska syna av banan på morgonen, för att se om det är möjligt att köra, säger Mikael vid Västtrafiks störningsjour.

Trafikverket beskriver det som ”akut kontroll av spår”, vilket gör att avgångar ställs in mellan Strömstad–Uddevalla, Göteborg–Strömstad samt Göteborg–Mariestad.

– Den sista inställda avgången är klockan 12. Jag vågar inte säga om fler avgångar ställs in.

Västtrafik har satt in ersättningsbussar som kör på de inställda sträckorna.

ANNONS

Fler störningar under natten

Under natten tillkom sju inställda morgonavgångar mellan Uddevalla och Borås, och vid klockan 04.40 arbetade man fortfarande med att ersätta dessa.

– Vi håller på och jobbar med det, men tanken är att alla avgångar ersätts, säger Ellinor Mildh vid Västtrafiks störningsjour.

Dessutom påverkas busstrafiken mellan Göteborg och Borås i viss mån. Linje 100, som trafikerar sträckan och vars bussar är dubbeldäckare, kan inte hålla samma hastigheter i den hårda vinden.

– Det dyker upp lite förseningar på linje 100, då den kommer behöva köra lite långsammare än vanligt. I övrigt dyker det upp lite nedfallna träd på diverse ställen som gör att det kan bli fler inställda turer och förseningar på vissa håll, säger Mildh.

SMHI har utfärdat gul varning

Ovädrets vind når sin topp natten till onsdag, men kommer avta på fredagsmorgonen, enligt SMHI:s vakthavande meteorolog Niklas Einevik.

– Den kulminerar under natten, säger han strax efter 23 på torsdagskvällen.

De har utfärdat en gul varning, kulingsvarning, då vinden beräknas blåsa upp till ungefär 15-20 meter per sekund. Varningen gäller mellan midnatt till 12-tiden på fredagen.

LÄS MER:En person förd med helikopter till sjukhus efter olycka – har livshotande skador

ANNONS