Två personer har sex i säng – sedan restriktioner lättade har oskyddat sex ökat.
Sedan restriktionerna lättade har försäljningen av dagen efter-piller ökat i Västra Götaland. Bilden är en genrebild som tagits vid ett tidigare tillfälle. Bild: isabell Höjman/TT

Oskyddat sex vanligare i VGR – efter lättade restriktioner

Restriktionerna lättade – och det oskyddade sexet ökade. Så ser utvecklingen ut i Västra Götaland, av den ökade försäljningen av dagen efter-piller att döma, rapporterar P4 Göteborg.
– Det är en ganska rejäl ökning. Man träffas ute på nattklubbar och fester, och dejtar säkert också mer, säger barnmorskan Annelie Sundgren till kanalen.

ANNONS
|

I slutet av september trädde lättnaden av coronarestriktionerna i kraft. Det blev startskottet för festsugna invånare som längtat efter ett länge begränsat uteliv.

De sena partynätternas återkomst tycks ha lett till fler möten människor emellan –och mer sex.

– Det har ju öppnats upp överlag, på alla arenor där ungdomar träffas, säger Annelie Sundgren, barnmorska på Göteborgs ungdomsmottagning Centrum, till P4 Göteborg.

Ökad försäljning i oktober

Akut p-piller – även kallat dagen efter-piller – är en tablett som kan tas dagen efter ett oskyddat samlag, eller i fall skyddet inte fungerat. Försäljningen av dessa har ökat med tio procent under oktober månad, rapporterar radiokanalen.

ANNONS

– En hel del har ju använt kondom, men den har spruckit. Det är en kategori. Och sen är det vissa där det inte har blivit av att skydda sig. Man har inte haft det i närheten eller inte tänkt på det. Man har varit på någon fest och det har inte blivit så, helt enkelt, säger Annelie Sundgren.

ANNONS