Omvänd trängselskatt till Göteborgs cyklister

ANNONS
|

Bågen över Vasaalléns cykelbana liknar en trängselskattstation, men på skylten står det "Cykeluppskattning". Många cyklister rullar förbi och får en brun påse med frukost i farten. Några stannar och pratar med Eva Eriksson, Sara Hellgren och Mattias Junemo från Trafikkontoret.

– Det går jättebra! Alla är glada och tackar så mycket, det känns roligt, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på Trafikkontoret.

500 påsar med juice, fralla och äpple ska delas ut. Tanken är att de som cyklar ska känna sig uppmuntrade att fortsätta, och att andra ska bli inspirerade att välja cykeln.

– VI har i uppdrag att fördubbla cykeltrafiken i Göteborg. Därför försöker vi väcka uppmärksamhet. Debatten kring trängselskatten har ju gått hög, därför tror vi att anknytningen här blir effektiv. Men ingen har blivit provocerad, det är bara positiv respons, säger Eva Eriksson.

ANNONS

På Trafikkontoret jobbar man för att göra Göteborg till en mer cykelvänlig stad. När man efterlyste respons på hur cyklingen i staden fungerar fick man in över 2000 synpunkter. Nyligen lanserades en app där cyklister kan skicka in koordinater och anmäla platser där det finns problem som behöver åtgärdas.

– Det viktigaste är att separera cyklister och gångare, så att cyklisterna får ett stadigt flow och kan känna sig säkra. Sedan behövs underhåll av cykelbanorna, till exempel ska Vasagatan där vi står nu fixas. Vi jobbar även för att få till låsbara cykelställ i stan, säger Eva Eriksson.

Tomas Belfrage bor i Ekebäck och är på väg till sitt jobb på Svenska Mässan. Han cyklar de flesta dagarna, och har åtta kilometer från hemmet i Ekebäck till arbetet.

– Det här var ju trevligt! Jag har inget emot den "vanliga" trängselskatten heller. Göteborg är en ganska bra cykelstad, i alla fall de sträckor jag cyklar. Fick jag önska mig några förbättringar skulle det väl vara färre rödljus och bättre asfalt.

Någon minut efter att Tomas Belfrage trampat vidare stannar Emma Agnred för att ta emot en påse frukost. Hon jobbar som grafisk formgivare i Gårda och cyklar dit från Majorna varje dag.

ANNONS

– Fantastiskt med frukost, det har jag inte hunnit äta än i dag. Det behövs fler cyklister. Jag tar cykeln året om, på vintern har jag dubbdäck, det är inga problem. Sträckan till mitt jobb är hyfsat okej, den hade väl kunnat vara lite bättre. Det finns några luriga korsningar som kan vara farliga.

Klockan halv nio är frukostpåsarna slut och Cykeluppskattningen byter skylt. Nu står det "Äpple". Senare under dagen kommer det stå "Päron" och sist "Banan". I morgon är de på plats igen med nya påsar från klockan 07.

ANNONS