Olle Rudholm, 105,  tillsammans med sin son Mats Rudholm som hjälpte honom att rösta i  årets riksdagsval.
Olle Rudholm, 105, tillsammans med sin son Mats Rudholm som hjälpte honom att rösta i årets riksdagsval. Bild: Privat

Olle Rudholm, 105, röstade i valet – för 26:e gången

Första gången Olle Rudholm från Göteborg röstade i svenska riksdagsvalet var år 1936. Sedan dess har han deltagit i den svenska demokratin varje riksdagsval, och har aldrig bytt parti.
– Jag har aldrig försummat det, jag har alltid röstat varje val, säger han.

ANNONS
|

År 1936 var Olle Rudholm 20 år gammal. Han studerade då nordiska språk i Lund och fick för första gången rösta i riksdagsvalet. Enligt Statistiska centralbyrån har det sedan dess hållits 25 riksdagsval, vilket innebär att dagens riksdagsval blir det 26:e som Olle Rudholm deltar i, vilket P4 Göteborg var först att rapportera om.

Vid 12-tiden på söndagen begav han sig till vallokalen för att lägga sin röst, på samma parti som vanligt.

– Jag har alltid varit liberal och har hållit mig till det som förut kallades Folkpartiet i varje val.

Har du följt valdebatten någonting i år?

ANNONS

– Ja det har jag. Nu för tiden har jag svårt att se och kan därför inte längre läsa eller se på tv, men jag lyssnar på radion och det blir ju spännande nu när det hela ska avgöras, säger Olle.

Olle berättar att han inte har någon speciell hjärtefråga, men samtidigt hoppas han att lönerna höjs för vissa yrkesgrupper, speciellt för de som arbetar inom sjukvården.

– Det är bra så att de orkar fortsätta jobba som sjukvårdspersonal. Nu när jag börjar bli äldre blir jag ju också mer beroende av sjukvården.

Det har under söndagen rapporterats om långa köer till vallokalerna men Olle menar att han inte fick vänta särskilt länge.

– De såg att jag hade svårt att röra mig så jag fick komma in snabbt. Sedan hade jag min son med mig till hjälp som fick se till att rätt valsedel hamnade i kuverten. Jag litar på att han såg till att det blir rätt.

ANNONS