Olika bilder av läget för sommaren

Sommar, semester och sjukvårdskris. Enligt Vårdförbundet är läget sämre i år än förra året. Men SU-ledningen håller inte med.

ANNONS
|

Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) minskar som vanligt antalet vårdplatser under semestermånaderna.

SU:s strokeenheten hör till dem som drabbats värst i sommar, men det är besvärligt på hela SU, enligt Monika Djurner huvudskyddsombud på Vårdförbundet.

– Arbetsgivaren säger att det ser likadant ut som förra året, men det är inte vår upplevelse. Många vårdplatser för specialistvård är stängda. Det gör att patienter inte hamnar på rätt ställe och det leder till minskad patientsäkerhet.

Många har sagt upp sig

Mava, medicinsk akutvårdsavdelning, har 20 vårdplatser öppna i år mot 40 i vanliga fall. Lungmedicinska avdelningen hade tidigare 40 platser, enligt Monika Djurner. I dag har de endast tio.

ANNONS

– Det är så det ser ut eftersom många sjuksköterskor sagt upp sig på grund av dåliga arbetsvillkor på SU.

Under de senaste fem åren har 240 vårdplatser stängts på SU, enligt Vårdförbundet.

– Så det är som en konstant sommarbemanning året runt nuförtiden. Under sommaren brukar man gå ner 100 vårdplatser. Nu gör man det från ett mycket lågt antal. Det betyder att endast de som är absolut sjukast läggs in, vilket är en mycket svår prioritering att göra för läkarna.

Monika Djurner berättar att hon får många samtal från oroliga medlemmar.

– Nu när semestrarna börjar har många ont i magen för att lämna kvar sina kollegor i stressen och för att de är osäkra på hur det kommer att se ut när de kommer tillbaka igen.

SU: s ledning

SU:s ledning delar inte helt Vårdförbundets bild av läget. HR-chefen Jerker Gussmo säger att bemanningssituationen i sommar i stort sett är densamma som förra året.

– Vi brukar ha 70 till 75 procent av vårdplatserna öppna under sommaren. Så ser det ut även i år, säger han.

På de flesta vårdavdelningarna är semestern uppdelade i två alternativt tre perioder. Det betyder att hälften eller 2/3 av personalen är på plats och andra hälften är lediga. Att helt kunna fylla på med vikarier är inte möjligt, enligt Gussmo. För att få loss mer resurser till patientarbetet kan vissa arbetsuppgifter tas bort, som till exempel en del möten och utvecklingsarbeten. Det handlar också om att se över vem som gör vad, säger Jerker Gussmo.

ANNONS

– Finns det arbetsuppgifter som inte kräver en sjuksköterska, som en student eller undersköterska kan göra? Vi måste nyttja resurserna på bästa sätt.

Men det räcker inte för att lösa problemen.

– På vissa avdelningar erbjuder vi personalen särskild ersättning under vissa pass för att klara vården. Vi har också en intern bemanningsservice som har att fördela resurserna där de bäst behövs. Men det är sårbart under sommaren.. Om någon blir sjuk kommer personal behöva ställa upp och gå in extra. Det blir ansträngt för dem.

Vårdförbundet anser att SU hade kunnat undvika att hamna i samma situation år efter år om ledningen gjort mer för att förbättra arbetsvillkoren för sjuksköterskor. Hur ser du på det?

– Vi lyckas rekrytera många sjuksköterskor nu och jobbar för att göra arbetsplatsen mer attraktiv. Regionen har beslutat höja OB-ersättningen för natt och helger. Vi har också kommit överens med Vårdförbundet om kortare arbetstid för de som arbetar nattpass. Bland mycket annat. Det är ett långsiktigt arbete och det görs en massa saker.

Kommer det leda till att det är en bättre bemanning på SU nästa sommar?

– Vi jobbar för att det ska bli så och tar steg framåt, säger Jerker Gussmo.

ANNONS