Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet, vill se åtgärder mot det ökade våldet i skolorna.
Andrea Meiling, ordförande i Lärarförbundet, vill se åtgärder mot det ökade våldet i skolorna. Bild: Meli Petersson Ellafi

Ökat skolvåld i Göteborg: ”Lärare blir slagna varje dag”

Antalet anmälningar kring våld och hot har ökat på skolorna i Borås, rapporterar SVT.
Även i Göteborg sker en ökning – nu vädjar lärarna om hjälp.
– Vi har lärare som i särskilda undervisningsgrupper blir slagna i princip varje dag, säger Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg.

ANNONS
|

Enligt en granskning som SVT gjort har antalet anmälningar kring våld och hot i skolorna i Borås ökat markant sedan 2017.

Då rapporterades 16 tillbuds- och arbetsskadeanmälningar till Borås stad, 2018 var siffran 19. 2019 var den uppe i hela 55 fall och i år har det hittills inkommit 57 anmälningar.

– Det här direkta våldet kan sluta väldigt illa. Vi har haft stenkastning och det har varit sådana fall där det skulle kunna gå väldigt mycket värre än vad det faktiskt gjort. Det är jätteallvarligt, säger SO-läraren Karl Hallerup till SVT.

Hängdes ut på sexsajt

Flera anonyma lärare har för SVT vittnat om hot och trakasserier. Bland annat berättar en kvinnlig lärare om hur hon hängdes ut med bild och nummer på en porrsajt.

ANNONS

– Det ringde massa konstiga nummer till mig. Jag blev så chockad när jag såg annonsen och någonstans visste jag vem som låg bakom detta. Jag anmälde det men polisen gick inte vidare med det, säger läraren.

Andrea Meiling, ordförande för Lärarförbundet i Göteborg, känner igen bilden av lärarnas verklighet i Göteborgsområdet.

– Det är en stor problematik hos oss också. Vi har våldsproblematik i särskilda undervisningsgrupper där lärare blir slagna i princip varje dag, men inte gör några anmälningar. Där har det blivit mer eller mindre normalt att ha bit- och klösmärken, eller vad det nu kan vara. Det måste vi jobba med inom grundskoleförvaltningen, säger Andrea Meiling.

Vädjar om hjälp

Enligt Andrea Meiling har hot- och våldsproblematik förekommit även i förskoleklasser. Lärarförbundet vill nu se bredare samarbeten för att få bukt med den växande problematiken.

– Från förbundets sida har vi försökt initiera samarbete mellan alla utbildningsförvaltningar, men fick kalla handen från alla utom grundskoleförvaltningen. Samarbetet måste vara mycket större.

Den 1 januari 2021 sker en stor omorganisation i Göteborgs stad där stadsdelsnämnderna och de sociala resursförvaltningarna försvinner. I stället träder fyra nya socialnämnder in.

Andrea Meiling är orolig för att skolproblematiken riskerar att falla mellan stolarna. Lärarförbundet har tillsammans med Lärarnas Riksförbund lämnat in ett så kallat ”6:6-ärende” till Arbetsmiljöverket, där man begär åtgärder från Arbetsmiljöverket kring lärarnas arbetsmiljö.

ANNONS

– Vi är lite rädda att den här frågan hamnar i ett slags vakuum nu när socialnämnderna bildas. Vi tycker att de ska gå in och hjälpa till där, skolan ska slippa att bekosta dessa problem eftersom det dränerar vår kärnverksamhet, säger Andrea Meiling.

ANNONS