Bilden är en arkivbild.
Bilden är en arkivbild. Bild: Kenny Hjälte

Okända personer anslöt USB-minne till valnämndens dator

I lördags besökte två personer en förtidsröstningslokal i Bagaregården och anslöt där ett USB-minne till en av valnämndens datorer. Händelsen utreds nu av polisens nationella operativa avdelning.

ANNONS
|

Det var i lördags som en man och en kvinna steg in i en förtidsröstningslokal i Bagaregården i samband med att lokalen slog upp dörrarna klockan 11:00. Där tog en röstmottagare mot personerna som uppgav att de behövde låna en dator för att göra en utskrift, något som Ekot tidigare rapporterat om. Kvinnan ska även ha uppgett att de var stressade då de skulle vidare till Grekiska konsulatet.

Gemensamt gick de fram till valnämndens dator då röstmottagarens uppfattning var att utskriften handlade om att mannen behövde skriva ut ett röstkort, något som framkommer i röstmottagarens berättelse om händelsen som GP tagit del av.

ANNONS

Inga misstankar om manipulering

Där anslöt mannen ett USB-minne i datorn, varpå röstmottagaren snabbt drar ur det och hänvisar dem till biblioteket som ligger intill lokalen för att göra utskriften.

– Vi har tagit hand om datorn och gått igenom den tillsammans med experter och har inte funnit att den är behäftad med någonting, säger Bill Werngren, chef för valkansliet i Göteborg.

Kvinnan uppgav att hon trodde att de befann sig på biblioteket och lämnade sedan lokalen tillsammans med mannen.

Händelsen utreds nu av polisens nationella operativa avdelning, NOA. Enligt uppgifter till Ekot ska NOA inte funnit något som tyder på att händelsen skulle handla om eventuell manipulering av valet.

Bill Werngren uppger att man nu bytt ut datorn, och att han ser allvarligt på det inträffade.

– Jag ser allvarligt på det faktum att han tog tag i deras dator, säger han.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS