Okänd man folkbokförd hos Elisabet

ANNONS
|

Elisabet är en medelålders kvinna som bor med sin man i ett radhus i en förort till Göteborg. Häromdagen knackade brevbäraren på.

- Han frågade om någon hade flyttat in hos mig. Jag blev helt ställd men svarade 'självklart inte'.

Brevbärarens fråga hade sin grund i att folkbokföringen visar att en 38-årig man nu var skriven i radhuset.

Elisabet, som egentligen heter något annat, lyckades snabbt få fram uppgifter om mannen. De visade att han blivit dömd till fängelse, senaste gångerna för falsk tillvitelse och försök till utpressning.

Samtidigt som Elisabet blev skräckslagen av informationen, utlöste den en febril aktivitet hos henne.

ANNONS

- Jag har polisanmält killen för bedrägeri och skatteverket för att de inte har kontroll på sina system. Skatteverket måste väl fråga mig om någon har rätt att folkbokföra sig på min adress!

Har mannen gjort något sedan han skrev sig hos dig?

- Jag hoppas inte det. Annars ska jag kräva skadestånd från skatteverket, säger Elisabet.

Kommissarie Magnus Lindegren är chef för bedrägerienheten hos polisen i Storgöteborg. Han känner till tidigare fall av falska folkbokföringar.

- Det är ingen rolig sits att hamna i. Det kan ge konsekvenser för den som blir utsatt. Samtidigt har jag svårt att se att det finns några större vinster att komma över för gärningsmannen, säger Magnus Lindegren.

Som exempel på tänkbar effekt nämner Lindegren att bostadsbidrag kan bli indraget för den som får en extra person skriven hos sig.

Elisabet är rädd att mannen kan ta sig in i hennes radhus med hjälp av låssmed.

- Det är en potentiell risk. Men det skulle vara ett dumt brott. Mannen måste legitimera sig för låssmeden och det han gör kommer i slutändan att klassas som inbrott i bostad eller grov stöld, säger Lindegren.

Tobias Wijk är verksamhetsutvecklare på Skatteverket och expert på folkbokföringsfrågor.

ANNONS

- Jag har förståelse för Elisabets önskan att vi skulle ha frågat henne innan vi folkbokförde den här mannen. Men vi gör inte någon sådan kontroll av varje flyttning, säger Wijk.

Den så kallade grundkontrollen som görs handlar om att blanketten är riktigt ifylld. Dessutom görs vad Wijk kallar en rimlighetskontroll av uppgifterna.

Skatteverket har ett krav på sig att registreringarna skall gå fort.

- Skyndsamhets- och aktualitetskraven gör att vi har svårt att göra en fördjupad kontroll av alla flyttningar.

Skatteverket hanterar 100 000 flyttningsanmälningar per månad. Hur många av dem som är falska eller felaktiga folkbokföringar är okänt.

- Vi har ingen samlad uppgift på det, säger Tobias Wijk.

Hur lång tid tar det att korrigera en felaktig folkbokföring?

- En utredning om en persons bosättning tar normalt två månader, beroende på att den det gäller har rätt att yttra sig innan beslut, säger Wijk.

Elisabet fick efter några dagars intensiv bearbetning av skatteverket, besked att den 38-årige mannen skall tas bort från hennes adress. Under onsdagen blev det gjort.

ANNONS