Christopher Vashten, 48, var på väg för att hämta sina söner Adi och Adrian när han plötsligt drabbades av en hjärnblödning under bilfärden.
Christopher Vashten, 48, var på väg för att hämta sina söner Adi och Adrian när han plötsligt drabbades av en hjärnblödning under bilfärden. Bild: Privat

Okänd hjälte kan ha räddat Christophers liv

När Christopher Vashten, 48, var på väg för att hämta sina barn, kände han plötsligt hur det "klickade" till i nacken. Några sekunder senare kunde han inte styra sin bil då han befann sig i en brant nedförsbacke.
– Jag hade drabbats av en hjärnblödning. Hade den här kvinnan inte förstått vad det handlade om vet jag inte vad som hade hänt, hon är min skyddsängel, säger Christopher Vashten.

ANNONS
|

Den dramatiska händelsen utspelade sig den 28 mars i år då den 48-årige småbarnspappan satt i bilen och var på väg för att hämta sina två söner.

När han körde ner för Sotenäsbacken i Sävedalen utanför Göteborg kände han plötsligt hur han fick kraftig huvudvärk.

– Jag hade huvudvärk och så "klickade" det till i nacken. Bilen började köra till vänster upp mot en trottoar och jag höll på att köra in i några buskar. Jag hade treans växel i och det rullade på snabbt och jag försökte lyfta på vänsterbenet från kopplingen, men det gick inte.

ANNONS

Okänd kvinna knackade på rutan

Mitt i den höga farten berättar han om hur bilen hoppade till och fick motorstopp och han lyckades då dra i handbromsen och stänga av motorn.

– När jag satt där kom det fram en kvinna och knackade på vänsterrutan och gjorde ett tecken om att veva ner rutan. Jag försökte, men kunde inte röra armen. Till slut lyckade jag veva ner andra rutan med min högerhand och då frågade hon om jag hade druckit eller tagit något, säger Christopher.

När han lyckades sluddra fram att han inte var påverkad av något, men hade kraftig huvudvärk, förstod kvinnan att läget var akut.

– Jag minns inte allt, men plötsligt var jag i en ambulans som körde mig till sjukhus och en och halv timme senare var jag under operation.

"En del hade kanske bara gått förbi"

Cirka nio månader efter hjärnblödningen känner Christopher att han efter en lång rehabilitering är på väg tillbaka mot ett normalt liv.

– Jag har börjat gå och kan stödja mig på mitt vänsterben med hjälp av en krycka. Vänsterarmen fungerar fortfarande inte så bra, men hoppet är stort om att jag ska bli helt återställd och komma tillbaka till mitt arbete, säger Christopher Vashten som annars arbetar som serviceledare på SJ.

ANNONS

Under sin rehabilitering har han funderat mycket på kvinnan som larmade SOS och hjälpte honom att få vård.

– En del människor hade kanske bara gått förbi, men det gjorde inte hon. Hade det inte varit för henne hade jag kanske suttit kvar där en bra stund och då vet jag inte vad som hade hänt. Mina skador hade antagligen blivit ännu värre, och i värsta fall hade jag kunnat ha dött, säger han.

"Alla hjälpte till den dagen"

I hopp om att få tag på kvinnan som hjälpte honom la han i helgen upp en efterlysning av hjälten i en lokal grupp på Facebook. Efterlysningen har gjort att han redan har kommit i kontakt med en annan person som hjälpte honom.

– Han har berättat att han hjälpte ambulanspersonalen att lyfta ut mig från bilen. Personalen vid en jaktbutik hade också tagit hand om min bil och lämnade sedan över den till min fru Gelita. Alla hjälpte verkligen till den här dagen, säger Christopher Vashten.

Personen som agerade först skulle han gärna nu vilja tacka personligen.

–Jag har ett minne inifrån ambulansen om att hon sa att hon var läkarstudent, men jag vet det inte säkert. Jag skulle verkligen vilja säga tack till henne, hon är min och min familjs skyddsängel, Christopher Vashten.

ANNONS

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS