Ett utomhusbad vid Färjenäsparken ska utredas av kommunen.
Ett utomhusbad vid Färjenäsparken ska utredas av kommunen. Bild: Berit

Nytt utomhusbad på Hisingen ska utredas

Kommunen ska utreda möjligheten att anlägga ett utomhusbad vid Färjenäs på Hisingen. Det efter att ett medborgarförslag har samlat hundratals göteborgare bakom sig.

ANNONS
|

Trots att Göta älv rinner rakt igenom Göteborg finns det knappa möjligheter att bada i de centrala delarna av stan. Flera olika alternativ har planerats genom åren, men inte mycket har hänt förutom det allmänna badet som öppnade i Frihamnen 2015.

Nu ska förutsättningarna för ett nytt friluftsbad vid Färjenäsparken på Hisingen utredas. Något som P4 Göteborg var först med att rapportera.

Det är ett så kallat Göteborgsförslag som har samlat tillräckligt många röster bakom sig för att park- och naturnämnden ska ge förvaltningen i uppdrag att utreda förslaget. Sammanlagt har 361 röster samlats in.

Färjenäsparken, vid Älvsborgsbrons norra fäste.
Färjenäsparken, vid Älvsborgsbrons norra fäste. Bild: Olof Ohlsson

I förslaget står bland annat att det borde gå att anlägga en sandstrand i Färjenäsparken och att rester av äldre pirar skulle kunna användas som fundament för bryggor:

ANNONS

"Färjenäsparkens gräsmatta är i det närmaste oändlig och högre upp finns en stor lekplats, fotbollsplaner, ett utegym och flera grillplatser. En servering ligger vid stranden och några hundra meter upp längs Carl IX väg ligger en liten konsthall och Göteborgs äldsta ännu öppna café. Färjenäsparken har potential för ett friluftsbad som rymmer många och är barn- och familjevänligt."

LÄS MER:Planerna på ett bad i älven stoppas – av ekonomiska skäl

Bad i Sannegårdshamnen nedröstat

I början av november röstade en majoritet av kommunstyrelsen ned förslaget på att anlägga ett bad i Sannegårdshamnen. Motiveringen var att det skulle bli för dyrt.

Enligt det underlag som park- och naturförvaltningen tog fram skulle det kosta omkring 14 miljoner kronor i investeringar och ungefär 2,8 miljoner kronor per år att driva och förvalta badet.

Här i Sannegårdshamnen skulle friluftsbadet ligga, men i november satte kommunen planerna på paus. Anledningen är att badet skulle bli för dyrt.
Här i Sannegårdshamnen skulle friluftsbadet ligga, men i november satte kommunen planerna på paus. Anledningen är att badet skulle bli för dyrt. Bild: Anders Ylander

Kommunalrådet Helene Odenljung (L) betonade då att man inte är avvisande till badet i sig – men att man inte tycker att det är kommunens sak att bygga och driva.

– Vi vill inte avfärda det, men samtidigt måste vi säga att vi inte kan prioritera det just nu. I så fall får andra kliva fram och visa lite intresse, det hade vi tyckt att det var jättepositivt, har hon tidigare sagt till GP.

Den styrande alliansen, tillsammans med Demokraterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna röstade ned förslaget. Vänsterpartiet och Miljöpartiet beklagade att övriga partier inte ville gå vidare med planera på ett bad i älven.

ANNONS

– Friluftsbad är ju en billig lösning på något som ger väldigt mycket glädje och motion, har kommunalrådet Karin Pleijel (MP) tidigare sagt till GP.

LÄS MER:Så inspireras Göta älv-baden av Europas huvudstäder

ANNONS