Nytt "identiskt" åldringsrån – tre kvinnor anhållna

ANNONS
|

Polisen fick larm om ett åldringsrån vid klockan 16.01 på lördagen.

– En man i 70-årsåldern blev omringad av tre till fyra kvinnor, troligen fyra, som började rycka i honom och på andra sätt distraherade honom. Den fjärde tog troligtvis pengar eller plånbok ur bakfickan på mannen, vilket observerades av vittnen, säger Stefan Gustafsson, presstalesman vid polisen region väst.

Den rånade mannen och ett antal vittnen följde sedan efter kvinnorna mot Fiskekyrkan. Därefter gick kvinnorna vidare mot Grönsakstorget där två av dem greps av polis kort efter att gruppen splittrats.

– Efter en stund fick vi nys om att en av dem fortsatt mot Nordstan. Den personen greps sedan vid Hemköp, säger Gustafsson.

ANNONS

Samtliga tre kvinnor, som inte är svenska medborgare, togs sedan in till förhör varpå åklagare beslutade att anhålla alla tre misstänkta för rån.

Polisen ser samma mönster som vid åldringsrånet den fjärde juli vid Järntorget, där en 72-årig man rånades av sex kvinnor och en man och senare avled på bussen hem.

Misstänker ni att det rör sig om samma gärningsmän?

– Det kan vi inte säga och det finns i nuläget ingenting som styrker en sådan tes. Däremot är det samma beskrivning av gärningsmän och tillvägagångssättet är i stort sett identiskt. Mycket tyder på att det kan handla om personer i samma krets, säger Gustafsson.

Läs också: 72-åring dog efter att ha blivit rånad på Järntorget

Polisen tittar nu på likheter mellan de två fallen.

– Men det ska till en del bevis och tyvärr har vi en målsägare från det första ärendet som inte finns längre, konstaterar Gustafsson.

Tillvägagångssättet beskriver han som "beklagligt" och säger att "det tyder på en väldigt märklig människosyn".

– Det pekar ju på att man väljer ut sina offer med viss omsorg. Gärna någon som inte har möjlighet att försvara sig och oftast är det äldre personer som drabbas.

ANNONS

Det finns ett tredje ärende enligt samma mönster från den 27 juni, då en man omringades av ett antal personer i närheten av Nordstan.

– Förhoppningen är att fler kommer in med anmälningar så att vi kan styrka upp den här bilden och se om det hela är organiserat, säger Gustafsson.

Efter fallet med den avlidne 72-åringen fick polisen massiv kritik för att förundersökningen snabbt lades ned – för att kort därefter tas upp igen. Erik Nord, polismästare i Storgöteborg, gick efter det ut och visade på att polisen i det fallet gjorde mer än vad de själva till en början gav sken av. Varken vittnen eller målsägare kunde den gången peka ut gärningsmännen, trots att sju personer identifierades av polisen.

– Vi har tagit åt oss av kritiken och kommer naturligtvis göra så gott vi bara kan fortsättningsvis. Det här visar att vi tar det här på allvar, det är grova brott som möjligen inträffar med viss regelbundenhet, säger Stefan Gustafsson.

Läs också: Polisen backar – Järntorgsrånet utreds igen

ANNONS