Nystart efter storsatsning på Hammarkullens bibliotek

Det var fullt med folk när Hammarkullens bibliotek nyinvigdes på torsdagen. En av dem som hittat dit var Mohammed Abadi, 9.
– Jag är här nästan varje dag, säger han.

ANNONS
LocationHammarkullen||

Efter att ha varit nedstängt i ett år så slog Hammarkullens bibliotek upp portarna igen för en dryg vecka sedan. Med större lokaler, fler datorer och en ny barnhörna.

– Vi är också mer personal. Förut var vi två – nu är vi fem. Allt är nytt och vi har fått mer av allt, säger Helen Leden Nilsson stolt.

Hon är inne på sitt femtonde år som bibliotekarie i Hammarkullen och menar att biblioteket är mycket mer än ett ställe där man lånar böcker.

– Det är ju många som kommer hit bara för att hänga och umgås. Många barn kommer direkt efter skolan. Ibland blir det nästan som en ungdomsgård för de yngre, säger hon.

ANNONS

– Ibland kanske man inte alltid har plats för att umgås med sina kompisar hemma. Många kommer också hit och gör sina läxor.

"Brukar gå hit efter skolan"

En av dem som lägger mycket av sin tid på biblioteket är nioårige Mohammed Abadi.

– Jag brukar gå hit efter skolan. Det har blivit fint, säger han.

– Man kan lära sig att läsa här, jag brukar också låna böcker eller komma hit för att träffa mina kompisar.

Mamma Fatima tycker det är viktigt att det finns ett bra bibliotek i stadsdelen.

– Hans syster brukar också vara här och jag lånar ofta böcker till mina barn. Ibland kan de inte ses hemma hos någon efter skolan, då kan de träffas här, säger hon.

Förutom nya datorer och en ny barnhörna så har det också byggts ett tyst rum för studier. Där kommer Zahraa Hussein att spendera många timmar framöver.

– Jag går på folkhögskolan här i Angered så det här blir jättebra för oss, vi behöver tysta rum där vi kan studera efter skolan, säger hon.

Satsning i Hammarkullen – nedskärning i Kortedala

Hon bor i Kortedala, där invånarna den senaste tiden protesterat högljutt mot att biblioteket där tvingas lämna sina lokaler och dra ned på personalen, då man inte längre har råd med hyran.

ANNONS

– Jag är där jätteofta med mina barn. Det vore jättetråkigt om det försvinner, säger hon.

– Det är viktigt för barnen att det finns bibliotek nära, det är svårt för dem att åka långt. Barn och familjer kan träffas och lära känna varandra, den nya barnhörnan här i Hammarkullen är jättebra.

LÄS OCKSÅ: Kortedala bibliotek tvingas lämna sina lokaler

Helen Leden Nilsson ser också ett stort värde i att biblioteken finns nära invånarna, inte minst i stadsdelar som Hammarkullen.

– Här kan man ta del av samhället, lära sig språket och träffa människor från hela världen. Mötena är jätteviktiga, säger hon.

ANNONS