Nybyggd bastu med hamnutsikt

ANNONS
|

Bastun är den andra delen i skapandet av en badplats i Jubileumsparken på Hisingen. I somras invigdes en playa med sand och trädäck och inför årets sommarsäsong ska förhoppningsvis ett tillfälligt utomhusbad vara klart.

– Vi planerar för en flytande bassäng eftersom vattnet i älven inte är rent nog att bada i. Det blir ett slags stor balja, säger Jessica Segerlund.

Hon är projektledare vid Älvstranden utveckling och visar runt i bastuområdet, som byggts efter idéer av ett tyskt arkitektkollektiv.

Nästan allt byggmaterial är återvunnet och själva bastun står ute i älven på en förankringsplats, en så kallad dykdalb, som tidigare använts av fartyg som anlöpt Frihamnen.

ANNONS

De två omklädningsrummens väggar består av 12 000 återvunna glasflaskor, medan bastubyggnaden är klädd med begagnade plåtar som hämtats från olika lager. Gamla fönster har snickrats ihop till ett glasrum, där det så småningom kan bli servering av kaffe och te.

– Bygget startade i höstas, då närmare 40 frivilliga deltog i en workshop som leddes av arkitekterna, berättar Jessica Segerlund.

Inne i bastun, dit man kommer antingen via en trappa eller med hiss, finns plats för 30 personer. Ett stort fönster vetter ut mot hamnen och här bjuds en närmast oslagbar utsikt över hamnen och centrala delar av staden.

Premiären på onsdag är fullbokad. Bastutiderna, som är uppdelade för herrar, damer och vänner, går att boka gratis via internet. Till en början är bastun öppen och bemannad på helgerna samt ett par dagar i veckan. På sikt kan det bli längre öppettider och det är även tänkbart med drop-in.

– Det blir spännande att se hur stort intresset är. Tanken är att skapa en bastu som är öppen för alla, inte ett spa bara för de som har råd, säger Jessica Segerlund.

Hon betonar att de som vill bada själva måste ta med handduk och badrock. För tillfället finns inte heller någonstans att köpa mat eller dryck.

ANNONS

– Men till sommaren räknar vi med att det kommer att stå food-trucks och kaffevagnar vid badplatsen. Här ska också ordnas simskola för alla som inte kan simma, oavsett ålder.

Jessica Segerlund beskriver det som händer i Frihamnen just nu som ett embryo.

I samband med Göteborgs 400-årsjubileum ska parken vara minst två hektar och i planerna för det färdigbyggda området är Jubileumsparkens yta hela tio hektar.

Fakta: Bastun i Frihamnen

Bastun kan bokas på www.timecenter.com/jubileumsparken

Jan Liesegang, arkitekt på RaumblaborBerlin, motiverar bastubygget så här:

”Det är viktigt att ta människor till området innan det byggs en stad här. På så sätt får alla en egen bild av området och egna idéer. I och med bastun kan alla som vill få en personlig upplevelse av en offentlig plats, något som vi tror kommer gynna utvecklingen av området.”

ANNONS