Sophämtningen kan bli dyrare i hela Göteborgsregionen. Arkivbild.
Sophämtningen kan bli dyrare i hela Göteborgsregionen. Arkivbild. Bild: Andreas Olsson

Nya sopskatten kan slå hårt mot göteborgarna

Från och med april måste alla företag som förbränner sopor betala skatt på varje ton. På sikt kan den nya skatten kosta göteborgarna nära 30 miljoner kronor om året.

ANNONS
|

Den 1 april 2020 infördes en skatt på förbränning av avfall. Alla företag som förbränner sopor måste betala skatt på avfallet som de för in till sina anläggningar. Syftet är att minska avfallet – och därmed de utsläpp av växthusgaser som förbränningen orsakar.

Skatten är 75 kronor per ton avfall från och med den 1 april 2020. Under 2021 höjs skatten till 100 kronor per ton och 2022 till 125 kronor.

Skatten slår hårt mot Renova, som ägs av Göteborg och nio andra kommuner i närområdet. Varje år bränner de ungefär en halv miljon ton avfall per år i Sävenäs.

ANNONS

Grovt räknat kan Renova behöva betala omkring 70 miljoner kronor i förbränningsskatt om året från 2022. Redan i år får de räkna med ett tiotal miljoner extra i skatt. Kostnaden läggs på de kommuner och företag som använder deras tjänster.

– Vi höjer vårt pris med så mycket skatten är per ton. I slutändan är det företagen och kommuninvånare som får betala, säger Christer Lundgren som är områdeschef för återvinning på Renova.

Kan bli 60 kronor dyrare

Den genomsnittliga göteborgaren slänger ungefär 400 kilo hushållsavfall om året. Totalt blir det omkring 220 000 ton. Med den nya skatten kan kostnaden för kommunen på sikt öka med uppemot 30 miljoner kronor per år. Bara i år ökar kostnaden med sju miljoner.

– Det är en stor summa för oss, säger Hilda Kraamer, chef för avfallsavdelningen på förvaltningen Kretslopp och vatten.

I dag betalar personer i villa och radhus mellan 650 och 1 100 kronor i fast pris för sophämtning om året. Utöver det tillkommer en avgift på 2 kronor per kilo för restavfall. Framöver pekar allt mot att taxorna kommer att höjas.

– I år tar vi från vårt eget kapital men framöver kommer det få effekt på taxan, säger Hilda Kraamer.

Hur mycket kan avgifterna höjas nästa år?

ANNONS

– Vi har inte bestämt vilka taxor vi ska föreslå för politikerna än. Men om man räknar med 450 kilo avfall per invånare och en skatt på 125 kronor per ton så kan det bli 60 kronor dyrare per invånare.

Hilda Kraamer tror inte att den statliga sopskatten kommer göra att göteborgarna minskar sitt avfall. Däremot kan de lokala politikerna påverka genom att styra vad olika typer av avfall kostar.

– Redan idag premieras alla som sorterar ut matavfall, de har mycket lägre taxa. Sådana styrningar brukar göteborgarna reagera på.

Vad har hänt?

Den 1 april 2020 infördes en skatt på förbränning av avfall. Alla företag som förbränner avfall måste betala skatt på avfallet som de för in till sina anläggningar.

Skatten är 75 kronor per ton avfall från och med den 1 april 2020. Under 2021 är skatten 100 kronor per ton och 2022 höjs den till 125 kronor.

Det finns undantag från skatteplikten. Biobränsle och farligt avfall omfattas till exempel inte av skatten.

Den nya skatten är en del av januariavtalet, den politiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS