Nya sammandrabbningar om trädflytten

Än en gång har Trafikverket och föreningen Trädplan drabbat samman kring det omdiskuterade Västlänken-bygget. Den här gången gällde det förberedelserna av flytten av fem träd i Haga.

ANNONS
|

”Bevara träden och stoppa Västlänken”. Det var budskapet från det tjugotal representanter från föreningen Trädplan som demonstrerade i Kungsparken under förmiddagen i går. Barbara Lindell är ordförande:

–Vi vill att alla träd i Kungsparken ska bevaras. Vi vill inte ha något schakt och någon tunnel här. Dessutom är det väldigt få träd som verkligen kommer att flyttas, hundratals träd kommer att försvinna.

Trafikverket och Göteborgs stad påbörjade i går förberedelserna för flytten av fem träd i Haga.

–Det vi gör nu är att vi gräver fram rötterna på träden. Syftet är att de ska utveckla sina rotsystem för att vi enklare ska kunna flytta dem, säger Karin Malmquist, delprojektledare på Trafikverket.

ANNONS

Det är inte bestämt var träden kommer att hamna, men det blir någonstans i Kungsparken under senhösten 2017. Karin Malmquist säger att förhoppningen var att även förbereda träd på Haga kyrkoplan, där ett träd ska flyttas och tre ska bevaras på plats.

–Men tyvärr har Trädplan överklagat det intrång i kyrkotomten som vi och staden har ansökt om. De hänvisar till ett projekt på Beckholmen i Stockholm där man använde samma metod som här och där resultatet inte ska ha blivit så bra. Men vi har varit och tittat och kan se att det förhåller sig inte så som de skriver i sin överklagan.

Trädplans överklagan avslogs i Länsrätten eftersom det bara är markägaren, Göteborgs stad, och Riksantikvarieämbetet som har rätt att överklaga. Men innan beslutet har vunnit laga kraft kan inte Trafikverket röra träden. Trädkonsulten Örjan Stål skräder inte orden om Trädplans agerande.

–De har gått ut med rena falska anklagelser och sagt att den här metodiken inte funkar och att alla träden på Beckholmen har blåst ner. Men det är lögn, och det har vi fått vidimerat av länsstyrelsen i Stockholm. Av 20 träd har bara tre träd blåst ner, och det hade ingenting med den här metoden att göra.

ANNONS

Barbara Lindell på Trädplan håller inte med.

–Enligt de uppgifter vi har fått så har träden i Stockholm blåst omkull i en storm för att de inte hade rotat sig ordentligt.

Var kommer de uppgifterna från?

–Vi har fått uppgifter från de som varit inblandade i projektet i Stockholm, mer vill jag inte säga.

ANNONS