Inga sjömän. I den anrika gamla byggnaden flyttar ägaren själv, byggkoncernen Serneke, in till årsskiftet. De får också sällskap av konsultföretaget VInngroup och teknikföretaget Qualisys.
Inga sjömän. I den anrika gamla byggnaden flyttar ägaren själv, byggkoncernen Serneke, in till årsskiftet. De får också sällskap av konsultföretaget VInngroup och teknikföretaget Qualisys.

Nya hyresgäster i Sjöbefälsskolan

ANNONS
|

Det var i juli förra året som Serneke, tidigare Sefa, köpte upp fastigheten Sjöbefälsskolan på Kvarnberget i centrala Göteborg. Då var målet att bland annat bygga bostäder och eventuellt ett hotell i huset. De hade också långt gångna förhandlingar med en internationell skola om att flytta in i huset. Men affären gick i stöpet och i stället flyttar nu byggkoncernen själva in i där.

– VI kommer att flytta in i den äldsta delen, i den gamla anrika från 1862, berättar koncernens vd och grundare Ola Serneke.

Vid årsskiftet går flyttlasset från nuvarande adressen på Lindholmen in till stan. Sammanlagt är det 150 av företagets anställda som berörs. Men de blir inte ensamma i fastigheten som går under betäckningen Nordstan 28:2.

ANNONS

I de modernare delarna av huset kommer också konsultföretaget Vinngroup att hyra cirka en tredjedel av den totala ytan. Dessutom flyttar också Qualisys in – ett företag som jobbar med mätning av löpning, så kallad motion-capture-teknik. I dag sitter de strax över gatan i det gamla tullhuset.

Planerna på att bygga bostäder fick skrotas efter allt för omfattande arbete med att ändra detaljplanen. Huset som består av 9 100 uthyrbara kvadratmeter börjar nu i stället att fyllas med enbart kommersiella aktörer, säger Ola Serneke.

– Vi har lite grann kvar men vi försöker få ihop en bra mix med hyresgäster. Det är en väldigt liten andel kvar, vi håller på att sätta det sista.

Huset uppe på Kvarnberget fungerade som skola mellan byggåret 1862 fram till 1994 då teknikkonsultföretaget ÅF (Ångpanneföreningen) flyttade in. Sjöbefälsskolan flyttade då till Chalmers lokaler på Lindholmen. Fastigheten såldes sedan ÅF meddelat att man skulle lämna lokalerna under 2014 för att flytta till företagets nya hus på Grafiska vägen.

Säljaren var då Niam, ett private-equity företag inom fastigheter i Norra Europa med huvudkontor i Stockholm. I juli förra året köpte Serneke fastigheten för en hemlig köpesumma och fick tillträde i september samma år.

De gamla lokalerna på Lindholmen kommer att användas av Serneke som projektkontor för bygget av den planerade skyskrapan i området, Karlavagnstornet.

ANNONS

Byggkoncernen Serneke grundades 2002 i Göteborg.

FAKTA: Serneke Group

• Består av fyra affärsområden: projektutveckling, bygg, anläggning, industri.

• Omsättning 2013: 1,15 miljarder kronor (1 miljard kronor).

• Resultat före skatt 2013: 31,8 miljoner kronor (67,2 miljoner kronor).

• Antal anställda: 464 personer.

• Huvudkontor i Göteborg. Lokalkontor i Strömstad, Trollhättan, Alingsås, Borås, Varberg, Halmstad och Malmö.

ANNONS