Nya glaset kan ge Göteborg 300 gånger starkare busskurer

Vandaliseringen av Göteborgs busskurer kostar skattebetalarna över en miljon kronor per år. För att stoppa skadegörelsen testar man nu ett nytt, dyrt men skottsäkert material som är 300 gånger starkare än vanligt glas.

ANNONS
LocationGöteborg|
|

Över 300 busskurer vandaliseras årligen i Göteborg. Saneringen har flera år landat på över en miljon i skattepengar. Problemet känns igen på andra ställen och i ett antal kommuner runtom i landet har man därför bytt ut det sedvanliga glaset mot ett material som kallas polykarbonat. Det är en termoplast som sägs vara upp till 300 gånger starkare än glaset som nu skyddar stadens busskurer. Något som P4 Göteborg tidigare berättat.

– Vi har provskjutit materialet med magnum och det har inte spruckit. Därför säljer vi det även till verksamheter som kan vara utsatta för hot som ambassader, polis och militär, säger Ulf Bergström, ansvarig för infrastruktur på tillverkaren Hammerglass AB.

ANNONS

Han varnar dessutom de som skulle få för sig att beskjuta rutorna av en annan anledning. Det finns en självskaderisk.

– Eftersom det är plast är det ju lite böjbart. Det har hänt att inbrottstjuvar har kastat en sten och fått den i skallen. Därför skulle jag inte rekommendera någon att skjuta på det för då finns en risk att skjuta sig själv.

LÄS MER:Sönderslagna busskurer kostar miljoner

LÄS MER:Mariaplan och Kungsladugård mest utsatt för klotter

Materialet är dyrt

Växjö är en av de kommuner som redan har bytt till det skottsäkra materialet i några av de busskurer som lever farligast.

Även en busskur i Göteborg har förstärkts med materialet, nämligen Hjällbovallen i Angered. Adrien Moysset på Västfastigheter, som sköter underhållet av busskurer i Västra Götaland, uppger att han ännu inte kan säga om just detta alternativ kommer att bli en pusselbit i stadsbilden framöver.

– Vi behöver titta på hur detta fungerar över tid innan vi kan besluta att en liknande lösning ska monteras på fler ställen, säger han.

En stötesten är som så många gånger priset. Enligt uppgifter från Västfastigheter är Hammerglass runt tio gånger dyrare än glaset i bruk. Däremot har man i kommuner som Växjö gjort kalkylen att det ändå skulle löna sig över tid med tanke på saneringskostnaderna. Varför man trots detta inte redan tagit samma steg i Göteborg är inget Andrien Moysset vill kommentera.

ANNONS

– Det är inget jag kan svara på. Vi har testat det nu på en hållplats och behöver titta vidare på hur den lösningen fungerar över tid.

ANNONS