Nya bilden i jakten på Maries misstänkta mördare

Det har gått 13 år sedan mordet på Marie Johansson. Hundratals kvinnor har topsats i jakten på mördaren – men det har inte gett resultat.
Nu går polisen ut med en ny bild för att hitta mördaren.

ANNONS
|

Marie Johansson mördades brutalt i butiken Stuvkällaren på Kyrkogatan i centrala Göteborg för 13 år sedan.

Mordet skedde vid stängningsdags, med ett vasst föremål höggs Marie till döds och mördaren flydde sedan från platsen.

Marie Johansson hittades först dagen därpå – och mördaren hade direkt ett försprång på 18 timmar.

Gärningsmannen: En kvinna

Polisen vet att mördaren är en kvinna då det säkrats dna-spår från gärningsmannen på brottsplatsen. Omkring 650 kvinnor har topsats – men ännu har man inte fått någon träff.

Nu går polisen ut med en ny bild i jakten på den misstänkta mördaren:

– Vi har inget att förlora på detta, säger kriminalkommissarie Peter Thylén och fortsätter:

ANNONS

– Vi såg att det här företaget i USA kan skapa en fantombild på ett DNA och som de skriver har de ett antal uppklarade mord som de tycker att de har hjälpt till med i USA. Där har man gått ut i pressen med en bild och då har man fått in tips om personer. När de har topsats av har det visat sig vara rätt gärningsperson.

Peter Thylén berättar att de är först i Sverige med att ta hjälp av den här tekniken. Det har kostat 4000 dollar.

– Om man tänker på förundersökningskostnader är det ingenting. Om man exempelvis ser vad vi betalar till telefonbolagen för att få ut telefontrafik så är det en väldigt låg kostnad.

Det amerikanska företaget har tagit fram en genetisk profil och bild från gärningspersonens DNA. "Den metod som har används för att skapa bilden handlar om sannolikheter och får inte uppfattas som ett foto av gärningspersonen", skriver polisen i ett pressmeddelande:

– Det är viktigt att betona att det här är frågan om sannolikheter, så att man inte tror att det är ett foto. Det får inte uppfattas som ett foto. Det som är intressant är hud-, ögon- och hårfärg, som är mer vetenskapligt på ett dna. Där kan man också binda upp det på vårt signalement om att hon ska ha lång mörkt hår som gränsar till svart, säger Peter Thylén.

ANNONS

Utifrån DNA:t har hon sitt ursprung i sydöstra Europa.

– Men då måste man ta till sig att hon inte behöver komma från Balkan, hon kan ha en släkting som kommer därifrån, hon kan vara helsvensk och inte ens veta varifrån hennes släktingar kommer ifrån. Man får inte luras av att det står sydöstra Europa, förklarar Peter Thylén.

LÄS MER: Polisens nysatsning för att hitta Maries mördare

Två bilder

Polisen släpper två bilder, en från hur kvinnan kan ha sett ut 13 oktober 2005 och den andra hur kvinnan kan se ut i dag, men konstaterar att det är okänt vad hon har för frisyr i dag.

Polisen vill komma i kontakt med de som kan information att lämna om mordet och gärningspersonen.

– Vi vet inte om det är likt, det vet vi först när vi griper rätt person, säger Peter Thylén.

Han berättar att de topsat alla personer på listan och kände att de var tvungna att komma på något nytt för att hitta den skyldiga.

– Har vi tur får vi hundra tips på en sådan här bild, som vi kan jobba vidare med. Sedan får vi komma på nya åtgärder. Det här är inte det sista vi gör. Vi kommer aldrig ge upp detta. Det är som jag sagt tidigare: "Jag ska lösa det här innan jag går i pension".

ANNONS

Vet du något? Kontakta polisens Kalla Fallgrupp på registrator.vast@polisen.se

ANNONS